Nyheter

Melvin Capital stänger ned

Publicerad

den

Det visar sig att det inte är så lätt att investera när gratispengkranen stängs av. Fonden som förlorade 7 miljarder dollar genom att blanka Gamestop (GME) ger upp och meddelade i går att Melvin Capital stänger ned permanent.

Melvin Capital, som grundades 2014 av Gabe Plotkin, blev berömt ertappad med byxorna nere förra året när detaljinvesterare från Wall Street Bets (WSB) Reddit-brädet skapade en short squeeze i GME-aktien.

Vid den tiden utgjorde GME korta positioner omöjliga 140 % av GMEs float. Det betyder att fler aktier såldes än vad bolaget hade utestående. Detta tydde på att så kallad naked shorting pågick, vilket är tekniskt olagligt.

Stora hedgefonder som Melvin Capital påstods ha blankat GME-aktier som de faktiskt inte ägde, vilket ledde till lägre priser och sänkte skillnaden, och tog sedan ut fler korta positioner för att driva priserna ännu lägre. Tvätta, skölj, upprepa.

När WSB började aggressivt köpa upp GME-aktier drev detta upp priserna för första gången och tvingade shorts att täcka sina positioner genom att köpa GME-aktier och stänga sina korta positioner.

Enda problemet, med 140 procents blankningar fanns det inte tillräckligt med GME-aktier för att gå runt. Detta fick shorts att bjöd över varandra och utlöste en episk short squeeze som fick GME att rusa från 17,25 USD till nästan 500 dollar per aktie – det är 30X!

Melvin Capital förstördes och räddades till slut av moderfonderna Citadel och Point72.

Detta innebar en allvarlig förlust för Plotkins Melvin Capital. Vanligtvis måste en fond som är i minus gå tillbaka till ett ”high water mark” innan den kan börja samla in prestationsavgifter igen.

Plotkin hade dock en ny idé… Förra månaden ville han byta till en ny fond och återställa högvattenmärket så att han kunde börja ta in avgifter igen. Investerare reagerade med upprördhet och Plotkin bad kort efter om ursäkt i ett brev och kallade planen ”tondöv”.

Den sista droppen kom när Melvin Capital återigen fick fel fot på grund av tumlande marknader i år och förlorade ytterligare 2,3 miljarder dollar. Ironiskt nog missade en fond som var känd för sina shorts potentiellt den bästa tiden att shorta marknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version