Nyheter

Marijuana blev lagligt i Minnesota den 1 augusti

Publicerad

den

Minnesotabor kan lagligt äga och odla sin egen marijuana för rekreationsändamål från och med tisdagen den 1 augusti, eftersom den typen av marijuana blev lagligt i Minnesota den 1 augusti, med förbehåll för begränsningar som är avsedda att hålla locket på saker medan staten etablerar en fullskalig legal cannabisindustri.

Den demokratiskt kontrollerade Minnesota-lagstiftaren godkände ett massivt lagförslag om legalisering och demokraternas guvernör Tim Walz undertecknade det i maj.

Minst en Minnesota-stam planerar att dra fördel av sin suveränitet och tillåta försäljning direkt. Men staten räknar med att de flesta lagliga detaljhandelsförsäljningar inte kommer att börja förrän i början av 2025, medan det skapar ett licens- och reglersystem för den nya industrin.

Legalisering följde på en debatt mellan kritiker som fruktar för effekterna på allmän säkerhet och ungdomar, och anhängare som hävdar att förbudet mot drogen hade misslyckats. Anhängare av lagens legalisering noterade att färgade personer var mer benägna än vita att bli arresterade för mindre förseelser och att drabbas av bestående konsekvenser i anställning och boende.

Minnesota är den 23e delstaten att legalisera fritidsmarijuana, mer än ett decennium efter att Colorado och Washington gjorde det.

Det kommer när New York kämpar för att få ett slut på den olagliga handeln samtidigt som de misslyckas med att snabbt licensiera lagliga butiker med fokus på ”social equity” och New Mexico straffar återförsäljare för olaglig försäljning av ogräs från Kalifornien – mitt i bredare överflöd och sjunkande priser för grytodlare.

Bönder, som medlemmar av allmänheten, kan inte lagligt flytta cannabis över delstatsgränser mitt i det pågående federala förbudet.

Här är en titt på vad som kommer och inte kom att förändras i Minnesota den 1 augusti:

Vad är lagligt?

Vuxna 21 år och äldre kan äga och resa i staten med 2 ounce cannabisblomma, 8 gram koncentrat och 800 milligram värda THC-innehållande ätbara produkter som gummi och seltzers. De kan ha upp till 2 pound cannabisblomma hemma.

Lågpotenta ätbara produkter gjorda med THC från industriell hampa legaliserades förra året. De har varit föremål för en 10-procentig marijuanaskatt sedan 1 juli.

Den skatten kommer att gälla för andra marijuanaprodukter när de blir licensierade för försäljning, men inte på suveräna stammarker.

Det är fortfarande olagligt enligt federal lag att ta in marijuana från andra länder.

Detaljhandelscannabis

Red Lake Nation planerar att sälja marijuana för fritidsaktiviteter på sin befintliga medicinska cannabis-dispensary med start den 1 augusti. Men det är på dess avlägsna reservation i nordvästra Minnesota. Det är ännu inte klart om andra stammar kommer att följa efter.

Medan stater som New Mexico lyckades legalisera och reglera marijuana inom ett år efter legalisering, kommer Minnesota att ta lite längre tid.

Liksom New York prioriterar Minnesota-lagen överväganden om social rättvisa vid tilldelning av licenser. Det kan betyda sökande från låginkomstområden som har känt oproportionerliga effekter av att marijuana är olagligt, människor vars övertygelser har strukits och militärveteraner som förlorat sin hedersstatus på grund av ett marijuanarelaterat brott, för att nämna några.

Det inkluderar en lång lista med licenskategorier för cannabisrelaterade företag, med ansökningsavgifter som sträcker sig från 250 dollar för leveranstjänster till 10 000 USD för odlare och produkttillverkare.

Lokala myndigheter kan inte förbjuda cannabisförsäljning, men de kan begränsa antalet återförsäljare till en per 12 500 invånare.

Minnesotaodlat

Vuxna kan växa upp till åtta plantor hemma, med högst fyra blommande åt gången. Växterna måste odlas i ett slutet, låst utrymme som inte är öppet för allmänheten, oavsett om det är inomhus eller i en trädgård.

Återförsäljare kan börja sälja marijuanafrön om de följer märkning och andra krav som ställs av Minnesota Department of Agriculture.

Var det kan konsumeras

Cannabis kan lagligen konsumeras på privat egendom, inklusive privata hem. Så småningom kommer det att tillåtas vid speciella evenemang där arrangörer har tillstånd.

Men det är fortfarande olagligt att röka eller vape cannabis var som helst där tobaksrökning är förbjuden, inklusive de flesta företag, flerbostadshus och högskolor. Ingenting i delstatslagen förbjuder rökning på en offentlig trottoar, men lokala förordningar kanske.

Cannabisanvändning förblir olaglig i alla former under bilkörning, i offentliga skolor, på skolbussar, i statliga fängelser och på federal egendom. Det kan inte rökas eller förångas där en minderårig kan andas in det.

Vapen och cannabis

Federal lag hindrar fortfarande cannabiskonsumenter från att äga skjutvapen eller ammunition.

Det är trots Second Amendment-vänliga bestämmelser i Minnesota-lagen. Federal Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives har sagt att oavsett Minnesotas nya lag, definieras en ”nuvarande användare” av marijuana som en ”olaglig användare” för federala ändamål. Det betyder att människor som följer delstatens lagar fortfarande är förbjudna att ha vapen och cannabis.

Vapenköpare måste fylla i ett ATF-formulär som säger om de använder marijuana eller inte. Att ljuga på blanketten är ett brott enligt federal lag.

Cannabisdomar kommer raderas

Mindre marijuanadomar, som innehav av små mängder, börjar automatiskt utplånas från och med augusti. Mer än 60 000 Minnesotabor skulle kunna dra nytta av det, men Bureau of Criminal Apprehension säger att processen kan ta upp till ett år att rensa allas domar.

En särskild Cannabis Expungement Board kommer att bildas för att granska brottsdomar för att avgöra behörighet från fall till fall.

Reglering

Office of Cannabis Management kommer att övervaka cannabisindustrin i Minnesota. Det börjar listas jobbpositioner, med ansökningar för kontorets första verkställande direktör öppna till och med den 31 juli.

Kontoret kommer också att ta över driften av Minnesotas medicinska marijuanaprogram, som inte kommer att beskattas. Stamregeringar kommer att sätta sina egna regler.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version