Nyheter

LYM9 ETF en satsning på förnyelsebar energi

Publicerad

den

Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF – Dist (LYM9 ETF) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att spåra World Alternative Energy Total Return Index. Indexet beräknas från ett urval av lager som genomförts av RobecoSAM och spårar världens 40 största företag som arbetar inom sektorerna för förnybar energi, distribuerad energi eller energieffektivitet, som har minst 40% av sina intäkter från alternativa energirelaterade aktiviteter. Indexsammansättningen granskas halvårsvis i januari och juli. Den är vägd på börsvärde och aktievikterna begränsas till 15%.

Utdelningen i fonden delas ut till investerarna halvårsvis. Den totala kostnadsprocenten uppgår till 0,60% p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFDist är en mycket stor ETF med 1127 miljoner euro i förvaltning. Denna ETF är äldre än 5 år och har sitt säte i Frankrike.

Denna fond handlas även under kortnamnen ENER, NRJ, NRJL, NRJU och LYNRJ på vissa börser.

Investeringsstrategi

World Alternative Energy index (WAEX) spårar de 40 största företagen inom alternativ energiindustri globalt. Dessa företag realiserar den största delen av sin omsättning inom förnybar energi (solenergi, vind, hydraulisk energi etc.) eller energieffektivitet (förbättrad energianvändning, som involverar industrier som energimätare och supra ledare).

Handla LYM9 ETF

Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFDist (LYM9 ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Stuttgart Stock ExchangeEURLYM9
Borsa ItalianaEURENER
Euronext ParisEURNRJ
London Stock ExchangeGBPNRJL
London Stock ExchangeUSDNRJU
SIX Swiss ExchangeEURLYNRJ
SIX Swiss ExchangeCHFLYNRJ
XETRAEURLYM9

Största innehav

Denna ETF använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda. Som sådan återspeglar ETF:ens innehav jämförelseindexets.

NamnValutaViktSektorLand
SCHNEIDER ELECTRIC SAEUR18.54%IndustriFrankrike
CARRIER GLOBAL CORPUSD8.92%IndustriUSA
VESTAS WIND SYSTEMS A/SDKK8.41%IndustriDanmark
ORSTED A/SDKK5.93%UtilitiesDanmark
STMICROELECTRONICS NVEUR4.97%InformationsteknologiSchweiz
NIBE INDUSTRIER AB-B SHSSEK4.29%IndustriSverige
ENPHASE ENERGY INCUSD3.91%IndustriUSA
SOLAREDGE TECHNOLOGIES INCUSD3.1%InformationsteknologiUSA
KINGSPAN GROUP PLCEUR3.07%IndustriIrland
TDK CORPJPY2.9%InformationsteknologiJapan

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version