Nyheter

Likaviktad smart beta ETF överträffar traditionella SPY

Publicerad

den

De senaste sex månaderna har finansmarknaderna utvecklats uppåt tack vare en rad olika faktorer. En intressant sak att notera som ägde rum under denna uppåtgående trend var skillnaden i prestanda för S&P 500 ETF:er med samma vikt och traditionella S&P 500 ETF:er. Notabelt är att en likaviktad smart beta ETF överträffar traditionella SPY.

Om man tittar på Invesco S&P 500 ETF (NYSEARCA: RSP) och SPDR S&P 500 Trust ETF (NYSEARCA: SPY), kan investerare se en tydlig skillnad i resultat. En likaviktad smart beta ETF har överträffat den traditionella marknadsviktade börshandlade fonden med över 10%.

Går vi tillbaka 6 månader ser vi att RSP har ökat med nästan 30%, en ökning med totalt 28,71% jämfört med SPY som ”endast” är 16,68% högre. Från och med hittills har den likaviktade börshandlade fonden RSP mer än fördubblat SPYs resultat med en avkastning på 9,45% jämfört med 4,20%.

Det finns fördelar och nackdelar med ETFer med lika vikt och marknadsvärde eftersom de reagerar olika under olika tider. RSP med samma vikt har en högre utgiftskvot 0,20% mot SPY på 0,09%.

Marknadsviktade ETF: er är överviktade i företag som för närvarande överträffar marknaden och är mer koncentrerade i vissa sektorer. Ett sådant tillvägagångssätt kan vara bra när stora företag utvecklas sämre.

Ett annat alternativ är GSEW med dess betydligt lägre ER. den har samma aktier som RSP men om-balanserar oftare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version