Nyheter

Kommer Bitcoin att explodera? Vänta litet…

Publicerad

den

För varje person på sociala medier som hävdar att de har blivit rika på Bitcoin finns det (minst) en framstående investerare som kallar kryptovalutor för ett bedrägeri eller en bubbla. Du skulle förmodligen vilja lita mer på Warren Buffett framför @MrMoneyBags på Twitter, eller hur ”Inte så fort min vän!” Det roliga med bubblor är att de vanligtvis inte anses vara sådana till dess att de brister. Kommer Bitcoin att explodera? Om det är en bubbla så är det kanske svårt för den att explodera som bubblor vanligen gör.

Fem steg i en bubbla

Efter bostadsmarknadskraschen skrev Forbes en artikel som beskriver de fem stegen i en bubbla. Följande kommer att se på var Bitcoin kan passa in i den stereotypa bubblan. Vi tittar på svaret på frågan Kommer Bitcoin att explodera?

1) Förskjutning: En förskjutning sker när investerare blir förälskade av ett nytt paradigm, till exempel en innovativ ny teknik eller räntor som är historiskt låga. Bitcoin, eller ännu bättre, blockchain-teknik, verkar passa in här. Blockchain är tabbad som en extremt störande teknik för många branscher. Många ser Bitcoin som ett sätt att investera i den bakomliggande tekniken.

2) Boom: Priserna stiger långsamt först, efter en förskjutning, men då får fart när fler och fler deltagare går in på marknaden och ställer in sig på att den kommer att rusa. Under denna fas attraherar den aktuella tillgången omfattande mediedekning. Rädsla för att missa på vad som kan vara en gång i livet-chans skapar mer spekulation, och drar in ett ökande antal deltagare i veckan.

Återigen låter det som en beskrivning av det som sker med Bitcoin. Det finns nu fler Coinbase-konton (ett sätt att köpa Bitcoin och andra kryptokurser) än det finns Charles Schwab-mäklarekonton. Coinbases mobilapp har också blivit nummer 1-appen på Apples App Store. Den till och med överträffat de extremt populära sociala medierna.

Bitcoin i populärkulturen

Bitcoin har också tagit sig in i den vanliga populärkulturen. I ett nytt avsnitt av den populära tv-serien The Big Bang Theory, diskuterades Bitcoin. Diagrammet nedan visar trenden i Googles sökning, ”Hur man köper bitcoin” (“How to buy bitcoin,”). Diagrammet visar hur intresset steg det fjärde kvartalet 2017. Dessa saker visar på det ökade intresset som har ägt rum för Bitcoin.

3) Eufori: Steg tre verkar vara där vi är idag – Eufori. Den 26 november 2017 skrev MarketWatch en artikel som sade att Bitcoin hade nått 9 000 USD. Den fick sedan Bitcoinkursen att rusa med 1 000 dollar på 7 dagar. Detta var den snabbaste 1 000-vinsten vid den tidpunkten. Det var bara början. Det tog då bara 3 dagar att bryta genom 10 000 dollar och slå 11 000 dollar inom samma dag. Men det var bara att komma igång.

I ett 26-timmarsfönster, 6-8 december, flyttade priset från 13 700 till över 17 100! En 1 % vinst varje timme! Diagrammet nedan kan se ut som ett flerårigt tillväxtdiagram för en framgångsrik investering, istället är det 12 dagar från 26 november-8 december. Under den perioden fanns det en punkt Bitcoin var över 100 %. Detta är inte ett typiskt beteende för en investering, särskilt inte en valuta.

Vid denna tidpunkt kan du vara redo att skrika ut att Bitcoin är säkert en bubbla redo att brista. Steg fyra och fem visar avkylning av en bubbla. Kommer Bitcoin att explodera?

Steg 4 och 5

4) Vinsthemtagning: Vid den här tiden hanterar de smarta pengarna – varningsskyltarna – i allmänhet försäljning av positioner och vinst. Men att uppskatta den exakta tiden när en bubbla exploderar beror på att kollaps kan vara en svår övning och extremt farlig för din ekonomiska hälsa, eftersom, som John Maynard Keynes uttryckte det, marknaderna kan vara irrationella längre än vad du kan förbli solvent.

5) Panik: I panikstadiet ändrar tillgångspriserna riktning och sjunker lika snabbt som de har stigit. Investerare och spekulanter, som ställs inför rasande värden på sina innehav, vill nu likvidera dem till varje pris. Eftersom utbudet överstiger efterfrågan, sjunker tillgångspriserna kraftigt.

Problemet med Bitcoin är att det inte finns något sätt att avgöra hur länge eufori kan vara. Du kan peka direkt på exempel som följer steg 1 till 3, men det är där saker blir svåra. Människor kallade Bitcoin en bubbla i början av 2017, och allt det har lett till är en värdeökning på över 1500 procent på ett år. Vid denna tidpunkt vet inten vart Bitcoinkursen är på väg. Bitcoin kan gå till 60 000 USD precis som den kan gå till noll.

Bubblor kan sällan identifieras när de pågår

Som tidigare nämnts anses bubblor vanligtvis inte som sådana förrän de har brutit. Där ligger problemet med Bitcoin, det kan vara extremt svårt och farligt att försöka ta sig an en bubbla. Kommer Bitcoin att explodera?

För det första är diversifiering extremt viktigt. Detta är sant ännu mer när man arbetar med en mycket volatil investeringar som Bitcoin. Om man skulle ta en liten position i tillgången skulle diversifiering av portföljen göra det möjligt för dig att ta del av potentiella vinsterna, men inte riskera hela investeringen.

Bitcoin visar också vikten av att leta efter källor till alternativ avkastning. I en tid då förväntningarna på framtida avkastning är lägre, kan ett öppet sinne till alternativa investeringar bidra till att öka avkastningen samtidigt som det ger diversifierande effekter.

De flesta söker aktivt efter nya möjligheter att förbättra avkastningen, men med diversifiering och riskbudgetering ständigt i åtanke. Eftersom Bitcoin är en så vildflyktig tillgång är det svårt att ge det en sann riskpoäng.

Så är Bitcoin en bubbla? Det kan vara svårt att säga. Historiskt har bubblor varit nästan omöjliga att förutsäga. Det följer verkligen många av de tidigare bubblorna, men på många sätt är Bitcoin annorlunda vad vi någonsin sett tidigare. Att förutsäga dess framtid är mycket svårt, även om det har sagts ”Historien upprepar sig inte, men den rimmar ofta.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version