Nyheter

Amundi går samman med universitetsjättar för att starta en koldioxidsnål fond

Publicerad

den

Amundi har ingått ett avtal med Clare College, Cambridge och Corpus Christi College, Oxford om att utveckla ett koldioxidsnålt ESG-index som kan användas av välgörenhetsorganisationer och kapitalfonder.

Amundi ESG Global Low Carbon-fond kommer att finansieras av Clare College och utvecklades i partnerskap mellan kapitalförvaltaren och stipendier vid de prestigefyllda lärcentrumen. Det kommer att fungera som en kostnadseffektiv indexspårare, utformad för att erbjuda en förbättrad hållbarhetsprofil för att hantera den ekonomiska risken för klimatförändringar. Den kommer att försöka replikera resultatet för MSCI All Country World-indexet.

Fonden kommer också att ha tre centrala ESG-inriktade mål: att ta bort alla fossila bränslereserver, förbättra de gröna intäkterna avsevärt och minska risken för exponering för kontroverser.

Ledningsgruppen kommer att övervaka exponeringen för värdefaktorer för att säkerställa att den inte avviker väsentligt från indexet och för att minska risken för oavsiktlig partiskhet. Den nya fonden är också en del av Clare Colleges plan att överföra hela sin kapitalallokering bort från investeringar i fossila bränslen. Det planerar att göra detta genom sitt samarbete med Amundi.

Ashley Fagan, Amundi Storbritannienchef för ETF, indexering och smart-beta-utveckling, sa: ” Strategin som vi har utvecklat tillsammans erbjuder brittiska donationer, välgörenhetsorganisationer och professionella investerare en enkel och kostnadseffektiv metod för att minska klimatexponeringen i sina portföljer under lång tid.’

Utvecklingen av partnerskapet mellan Amundi och de två högskolorna kommer strax efter att BlackRock tillkännagav en liknande inställning med University of Oxfords Endowment Management-arm. Detta ledde till skapandet av ett specifikt index för att ta bort exponering för fossila bränslen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version