Nyheter

Kinas singeldag: 3 miljoner människor, 4000 flygplan och lastfartyg

Publicerad

den

Kinas singeldag den 11 november är världens största 24-timmars online-shoppingevenemang, där mer än 1,9 miljarder produkter beställdes och levererades förra året. Men man tror att en uppskattad efterfrågan från pandemin kommer att slå nya rekord. Robotstädare, dammsugare och verktygslådor förväntas alla vara populära. Men lyxvarumärken hoppas också få en boost, eftersom miljontals kineser som inte har kunnat resa utomlands på shoppingresor går online för vad experter kallar ”hämndutgifter”.

”Vi räknar med pågående internationella begränsningar kommer att orsaka en meningsfull förändring av kinesiska konsumenter som köper lyxvaror online”, säger Michael Norris, vid marknadsundersökningsföretaget Agency China, ett e-handelsrådgivningsföretag baserat i Shanghai.

”Lyxmärken har också ökat till tillfället, med en uppskattad fördubbling av antalet lyxmärken som deltar i Singles Day.” Singles Day i Kina – även känd som 11.11 eller Double 11 – skapades ursprungligen av online-återförsäljaren Alibaba för att fira det oavhängiga, en motsats till de romantiskt involverade på Alla hjärtans dag.

Alibabas rival online shopping JD.com driver en liknande händelse men Alibaba Singles Day är större när det gäller sålda varor och intäkter. Förra året nådde försäljningen mer än 210 miljarder yuan (23 miljarder pund, 31 miljarder dollar), dubbelt så mycket som Black Friday och Cyber Monday tillsammans, med en försäljning på 1 miljard dollar på drygt en minuts handel.

I år startade Singles Day tidigt med en online-försäljningsrunda mellan 1 och 3 november för att tillgodose den växande efterfrågan från kinesiska konsumenter. Onsdagen kommer att innehålla mer än 350 000 lokala och internationella varumärken och till och med inkluderar bilar och hus till försäljning.

En logistisk bedrift

Cainiao, Alibabas logistikarm, sa att företagey använder mer än 3000 chartrade flygningar och långdistansfraktfartyg för att leverera varor över hela Kina. Under tiden kommer totalt tre miljoner människor i hela Cainiao och dess partners att vara involverade i logistiken globalt på lager och hamnar. Cainiao kommer också att använda mer än 10 000 mobila skåp för att tillåta kunder att hämta paket utan mänsklig kontakt.

”Användningen av avancerad teknik som artificiell intelligens, förutsägbara algoritmer och stor dataanalys kommer att ge handlare möjlighet till efterfrågan på prognosdata och låta dem exakt lagra sina varor i rätt mängd och plats”, säger James Zhao, chef av den globala leveranskedjan i Cainiao.

Pandemiska produkter

Nu på sitt tolfte år förväntas hälsoprodukter som vitaminer och luftrenare vara bland de mest sålda produkterna på Singles Day, med tanke på Covid-19-pandemin. Förra året inkluderade de mest populära importerade varorna sällskapsdjur, hälso- och skönhetsprodukter, med en 3 000% ökning av skönhetsprodukter för män.

”Jag förväntar mig att försäljningen av skönhetsprodukter kommer att öka med att utländska varumärken som L’Oreal gör mycket bra. Sportkläder och vitaminer kommer att klara sig bra och konsumenterna lägger ökad vikt vid hälsan”, säger Shaun Rein, grundare av China Market Research Group. ”Företag som Vinda som säljer toalettpapper kommer att klara sig lika bra som tvålföretag som Unilever som konsumentförråd i bulk på måste-ha varor”, tillade han. Men för dem som vill spendera lite mer finns det också cirka 800 000 fastigheter som erbjuds till rabatt tillsammans med mer än 200 000 bilar.

Ett sätt att få riktade exponeringar mot det snabbt växande e-handelssegmentet är genom en börshandlad fond, Emerging Markets Internet and Ecommerce UCITS ETF (EMQQ). EMQQ är en Emerging Market ETF som kapitaliserar på den växande medelklasskonsumenten. Denna ETF finns även i en europeisk version som går att handla hos de flesta svenska nätmäklarna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version