Nyheter

Kenya listade sin första ETF redan 2013

Publicerad

den

För att öka omfattningen av kapitalmarknadsprodukter som finns i Kenya, har kapitalmarknadsmyndigheten inrättad för att underlätta upprättandet av en börshandlade fond (ETF) för att förbättra likviditeten och i slutändan fördjupa kapitalmarknaderna. Kenya listade sin första ETF redan 2013.

En ETF är en investeringsfond som säljs som andra värdepapper vid värdepappersbörser, precis som aktier. En ETF har tillgångar som aktier, råvaror eller obligationer och vanligtvis närmar sig dess substansvärde (NAV) under handelsdagen. De flesta ETF spårar ett index eller ett terminskontrakt.

En ETF är en del av en större grupp finansiella instrument som kallas Exchange Traded Products (ETP) som växer i popularitet som en investeringsmetod, vilket ger möjlighet för investerare att diversifiera sina portföljer samtidigt som flexibilitet i handeln som liknar aktierna bibehålls. ETF gör det möjligt för investerare att få bred exponering mot börser i olika länder och specifika sektorer relativt enkelt, i realtid och till lägre kostnad än många andra investeringsformer.

Införandet av ETF kommer att hjälpa till att ta itu med frågan om relativt låg marknadslikviditet

CMAs verkställande direktör, Paul Muthaura, förklarade att införandet av ETF kommer att hjälpa till att ta itu med frågan om relativt låg marknadslikviditet, vilket har varit en av de viktigaste utmaningarna som kapitalmarknaderna har mött under åren.

Enligt mr Muthaura kommer den nya produkten främst att rikta sig till enskilda investerare som på ett rimligt sätt skulle investera i ett stort antal kapitalmarknads- och råvaruposter från hårda råvaror som råvara ETF till internationella aktier i form av internationella equity-ETF. I slutändan skulle enskilda investerare få tillgång till segment på marknaden som tidigare varit otillgängliga. ETF:er kommer också att göra det enkelt att investera i en riktade portfölj av vanliga aktier och obligationer av investerare som köper en enda säkerhet.

Som en uppföljning av detta mål söker CMA en konsult för att ge tekniskt bistånd vid utvecklingen av politik och regelverk samt rekommendationer om marknadsinfrastrukturbehov för ETF.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version