Nyheter

Kanadensiska LNG-projekt ökar takten för att möta asiatisk efterfrågan

Publicerad

den

Trots Kanadas stora naturgasreserver och många LNG-projekt är landet för närvarande inte en exportör av flytande naturgas (LNG). I slutet av detta decennium kan Kanada komma att bli en framstående LNG-exportör. Det beror på hur företagen utnyttjar fördelarna med landets västkust och LNG-projekten under utveckling i British Columbia (BC) kan komma att hjälpa till att möta en växande asiatisk efterfrågan.

British Columbia är ett spirande LNG-nav

Med närhet till både naturgasproduktion och djupvattenhamnar är kustnära British Columbia väl anpassat för LNG-exportanläggningar. Dessa fördelar är jämförbara med den amerikanska Gulfkusten, där den största delen av USAs LNG-exportkapacitet finns. Det finns för närvarande fyra LNG-exportprojekt under utveckling i British Columbia, LNG Canada, Woodfibre LNG, Cedar LNG och Ksi Lisims LNG.

LNG Canada, det första LNG-exportprojektet i Kanada, är ett joint venture som består av Shell, PETRONAS, PetroChina, Mitsubishi Corporation och KOGAS. Projektet är klart till 85 procent. LNG Canada förväntas producera upp till 1,8 miljarder kubikfot LNG per dag (Bcf/d) när anläggningen tas i produktion 2025.

Det andra projektet är Woodfibre LNG, som ägs av Singapores Pacific Energy Corporation till 70 procent och till 30 procent av Enbridge (ENB CN). Anläggningen kommer att addera 0,28 Bcf/d i LNG-exportkapacitet vid färdigställandet 2027.

De två andra projekten väntar på ett slutgiltigt investeringsbeslut, men finansieringen har säkrats och bygget kan påbörjas. Cedar LNG, ett partnerskap mellan Pembina Pipeline Corporation (PPL CN) och den kanadensiska ursprungsbefolkningen Haisla Nation, syftar till att nå ett investeringsbeslut vid årsskiftet. Det kan dock skjutas till början av 2024. Cedar LNG kommer att vara en flytande LNG-anläggning, som förväntas exportera upp till 0,39 Bcf/d.

Ksi Lisims ägs av Nisga’a Nation, Rockies LNG och Western LNG. Byggandet av projektet, som har en föreslagen kapacitet på 1,58 Bcf/d, kan påbörjas 2024. Om det sker kommer anläggningen att vara i drift 2027 eller 2028.

Om alla fyra projekten färdigställs skulle Kanadas exportkapacitet nå cirka 4,1 Bcf/d. Det är skall jämföras med att British Columbia förväntas produceras 6,4 Bcf/d naturgas 2023.

Utvecklingen av LNG-exportanläggningar kräver investeringar i mittströmsinvesteringar i gasledningskapacitet mellan produktionsfält i östra BC och västkusten. TC Energys (TRP CN) Coastal GasLink Pipeline är en nybyggd, 2,1-Bcf/d gasledning som förväntas bli färdig i år. Coastal GasLink, som kan utökas till upp till 5 Bcf/d med extra kompression, kommer initialt att leverera gas till LNG Kanada. Dessutom tecknade Ksi Lisims ett avtal med TRP relaterat till dess tidigare nedlagda Prince Rupert Gas Transmission-projekt för potentiell gasförsörjning till exportanläggningen.

Asien ser Kanada som en LNG-leverantör med låg koldioxidhalt

Asiatiska marknader är en naturlig destination för kanadensisk LNG givet den geografiska närheten. Det kan ta cirka åtta dagar för fartyg att nå nordostasiatiska marknader från Kanada. Det kan jämföras med ungefär 20 dagar från den amerikanska Gulf Coast genom Panamakanalen. Transporterna har blivit mer utmanade av en flaskhals vid Panamakanalen. Det får vissa avsändare att välja alternativa rutter till Asien, som är längre och förlänger transporttiderna.

Asien är den största destinationen för LNG-export och har över 80 Bcf/d importkapacitet. Det är mer än Europa och Nordamerika tillsammans. Ytterligare importkapacitet byggs upp, främst i Kina. Även om Filippinerna och Vietnam bygger en importkapacitet.

Kanadensisk LNG förväntas vara mindre koldioxidintensiv än det globala genomsnittet. Detta kan vara attraktivt för köpare som Japan och Korea som söker LNG med lägre koldioxidutsläpp. Woodfibre LNG strävar efter att vara koldioxidneutral när projektet är i drift. Ksi Lisims LNG planerar att uppnå nettonollutsläpp inom tre år efter start. LNG Canada och Cedar LNG kommer också att producera lågkoldioxid LNG. Sammantaget kommer projekten att minska utsläppen till stor del genom koldioxidkompensation och användning av vattenkraft.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version