Nyheter

Jacobi vill öka sin svit av krypto-ETFer

Publicerad

den

Jacobi Asset Management förväntar sig att öka sin svit av krypto-ETFer sig och vill lansera en serie börshandlade fonder under de kommande 12 månaderna efter lanseringen av Europas första spotbitcoin ETF.

Martin Bednall, vd för Jacobi Asset Management, sade att fondförvaltaren räknar med att lansera fler ETFer under nästa år. Den 15 augusti 2023 noterade Jacobi Europas första spot Bitcoin ETF på Euronext Amsterdam med Flow Traders som fungerar som market makers och Jane Street och DRW som auktoriserade deltagare.

Hållbarhet

Fondförvaltaren sa att Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF representerar den första digitala tillgångsfonden som är kompatibel med SFDR Artikel 8 genom sin dekarboniseringsstrategi. Bednall förklarade att på grund av EU-reglering vill institutioner komma in på krypto och digitala tillgångar men samtidigt måste de ta itu med sina SFDR-rapporteringskrav.

Europeiska unionens förordning om hållbar finansiell information (SFDR) är en del av handelsblockets plan för att flytta kapitalflödet mot hållbar finansiering och kräver obligatoriska ESG-upplysningar. Under SFDR klassificeras fonder som antingen artikel 8, som kallas ”ljusgrön”, eller artikel 9, som kallas mörkgrön eftersom de har ESG-kärnmål.

Tillväxtstrategi

Den europeiska ETF-marknaden domineras av stora kapitalförvaltare men Bednall hävdade att de flesta av dem inte har lanserat digitala tillgångsprodukter, som har utfärdats av specialister och nya marknadsaktörer.

Jacobi har haft intressanta samtal kring hållbara investeringar i digitala tillgångar och förväntar sig därför att lansera fler produkter inom den sfären med tiden. Dessutom menar Bednall att tiden som krävs för att få regulatoriskt godkännande för en ETF-produkt också ger Jacobi en viss fördel för första gången.

Han fortsatte att Jacobi kommer att försöka erbjuda andra ETFer med ett mynt och sedan flera mynt. Jacobi har också samarbetat med Wilshire Indexes, som tillhandahåller riktmärket för den första ETFen, och kommer att arbeta med indexleverantören för att utveckla framtida produkter.

”Vi kommer att vara mycket medvetna om framtida lanseringar, som också kommer att baseras på makromiljön” sa Bednall. ”Det finns lite lågt hängande frukt som vi lätt kan gå efter i år, och sedan sakta bygga upp produktsortimentet.”

US Securities and Exchange Commission har endast tillåtit bitcoin futures ETFs och har hittills avvisat alla ansökningar om spot bitcoin ETFs. Men i juli i år publicerades fem bitcoin ETF-ansökningar från BlackRock, Fidelity, Invesco Galaxy, VanEck och WisdomTree i Federal Register, som sätter en tidslinje för SEC att granska förslagen. Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF är inte tillgänglig för amerikanska investerare.

Krypto-ETFer och ETP-noterade globalt samlade hittills ett nettoinflöde på 242 miljoner USD under första halvåret 2023, vilket är lägre än 567 miljoner USD i nettoinflöden vid samma tidpunkt förra året enligt ETFGI, ett oberoende forsknings- och konsultföretag som täcker trender i det globala ETFer/ETPers ekosystem.

Totala tillgångar investerade i krypto-ETFer och ETPer noterade globalt ökade med 9,7 % från slutet av maj till 9,1 miljarder USD, enligt ETFGIs juni 2023 ETF och ETP Crypto industrilandskapsrapport. ETFGI sa att betydande inflöden kan tillskrivas de 20 bästa ETFerna/ETPerna genom nya nettotillgångar, som samlat samlade in 434 miljoner USD under juni. BTCetc, ETC Groups Physical Bitcoin – Acc (BTCE) samlade 121 miljoner dollar, det största enskilda nettoinflödet.

Handla BCOIN ETF

Jacobi Bitcoin ETF (BCOIN) handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version