Nyheter

J.P. Morgan blir förvaringsinstitut för guldtackor för 52 miljarder dollar

Publicerad

den

J.P. Morgan kommer att bli delat förvaringsinstitut för guldtackor, en så kallad custodian, med ansvar för de lagrade ädelmetaller som ägs av världens största guldstödda börshandlade fond (ETF), sa fondens operatör på torsdagen.

Förändringen, som börjar den 6 december, är en välsignelse för J.P. Morgan, som kan håva in miljontals dollar i lagringsavgifter.

HSBC hade varit ensamt förvaringsinstitut för SPDR Gold Trust, även känd som GLD, sedan denna börshandlade fond lanserades 2004. Banken lagrar för närvarande cirka 910 ton guld för GLD i London – ungefär en fjärdedel av allt guld som ägs av börshandlade fonder globalt.

”Tillägget av JPM kommer att förändra den nuvarande driftmodellen för ett enskilt förvaringsinstitut och valv, för att tillgodose fondens aktivitet i väntan på framtida tillväxt” sade World Gold Council (WGC), som driver fonden, i ett uttalande.

WGC-chefen Joe Cavatoni sa att rådet ville diversifiera sin lagring och att lägga till J.P. Morgan ”ger oss ytterligare en kommersiell enhet med ett egenintresse av att stödja produkten.”

Han sa att WGC skulle försöka allokera guld till J.P. Morgan, till exempel genom att skicka ny ädelmetall som lagts till fonden, och uteslöt möjligheten till en eventuell jämn uppdelning mellan de två bankerna.

”Om vi kommer till den punkt där det finns en mycket jämn balans mellan relationerna, skulle det vara spännande för oss” sa han.

Typiska avgifter för stora kunder som GLD är cirka 0,03-0,04 procent av värdet på det lagrade guldet, sa en marknadskälla. Det betyder att en jämn uppdelning av fondens 910 ton skulle få J.P. Morgan att ta intäkter på cirka 8-10 miljoner dollar per år från HSBC.

Cavatoni sa att WGCs avtal med J.P. Morgan gör det möjligt för dem att lagra guld i USA och Schweiz, men att fonden avser att fortsätta lagra allt sitt guld i London.

HSBC sa: ”Vi är glada över att fortsätta agera som förvaringsinstitut för World Gold Councils SPDR Gold Trust.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version