Nyheter

Irländsk fond faller efter vänster-nationalistpartiets seger

Publicerad

den

Den irländska landsspecifika ETF föll på måndagen efter ett allmänt val för ett vänsterparti som krävde en ökad regeringsroll i ekonomin. IShares MSCI Ireland ETF (NYSEArca: EIRL) minskade med 1,5% på måndagen.

Irlands riktmärke underpresterade de övriga europeiska marknaderna, med bankaktier som Bank of Ireland Group och AIB Group bland de värsta efterslagen, rapporterar Wall Street Journal. EIRL inkluderar en exponering på 4,3% mot Bank of Ireland Group Plc och 3,5% i AIB Group.

De irländska aktiemarknaderna drabbades av en strid med politisk riskförsäljning efter att det nationalistiska partiet Sinn Féin tog 24,5% av rösterna i det allmänna valet och slog ut de två traditionella grundpelarna i irländsk politik. Vänsterpartiet lyckades emellertid fortfarande inte få de 80 platser som krävs för majoritet.

Följaktligen gav slutresultatet liten klarhet om hur den nya regeringen kommer att se ut. Irlands andra stora partier har tidigare varnat för att de inte skulle gå med i en koalition med Sinn Féin, som började som den irländska republikanska arméns politiska arm.

Sinn Féin skapade ytterligare en ökad osäkerhet på marknaden för ett antal viktiga ekonomiska politikområden, inklusive planer på att höja avgifterna för banksektorn, vilket förklarar varför finansaktierna underpresterade på måndagen.

Vänsterpartiet uttalade också sin önskan att ge irländska tillsynsmyndigheter befogenhet att täcka bostadsräntor, tvinga privata utvecklare att öka sociala och prisvärda bostäder och driva igenom politik för att hjälpa förstagångsköpare på fastighetsmarknaden. Partiet vill också att staten ska ta en mer aktiv roll som lindrar brist på prisvärda bostäder.

Vissa observatörer tog dock tröst genom att den jämnt delade regeringen kommer att begränsa Sinn Féns politiska förslag.

”Med tanke på att dessa partier kommer att behöva kompromissa för att bilda en regering, kommer någon av de mer kostsamma politiken som utlovats under kampanjen att tonas ned”, säger Jack Allen-Reynolds, senior Européekonom vid Capital Economics, till WSJ.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version