Nyheter

Investerarna flyr den sydafrikanska börsen

Publicerad

den

Det breda MSCI Emerging Markets Index har under 2017 stigit med mer än 29 procent. Det finns gott om landsspecifika börshandlade fonder som har gått lika bra, om inte bättre under året. Det finns emellertid också några anmärkningsvärda undantag för den trenden. Investerarna flyr den sydafrikanska börsen. iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA), den största ETF som är avsedd för aktier i Afrikas näst största ekonomi, har nyligen tappat anmärkningsvärt.

Under 2017 har utflödena från den sydafrikanska börsen överstigit 90 miljarder rand (6,6 miljarder dollar) i år. Under 2016 var samma summa 125,8 miljarder rand. Som jämförelse uppgick nettoomsättningen till 56,6 miljarder kronor under 2008, när tillväxtmarknads tillgångar ledde till en försäljningsuppgång som skapades av den globala finanskrisen.

En stor guldproducent

Sydafrika är en stor guldproducent och är som en av de två främsta producenterna av palladium och platina i världen. Sydafrikanska gruvföretag har njutit av förbättrade marginaler på grund av en ökning av priserna på råvaror som guld, järnmalm och platina medan randen backat mot dollarn.

Några analytiker tror också att palladium kunde fortsätta att lysa, eftersom skärpningen på marknaden kommer att fortsätta fram till 2018. Traders har ökat sin positionering på framtida försäljning då bilförsäljningen slog rekordhöjningar, särskilt med stigande bilförsäljning i Kina.

Sydafrika är beroende av portföljflöden för att finansiera underskottet i bytesbalansen, vilket ökade till 2,4 procent av BNP under andra kvartalet från 1,9 procent. Obligationsinflöden på cirka 68 miljarder kronor i år räcker inte för att kompensera aktieutflödena. En ökande brist skulle öka trycket på randen, vilket redan har försvagat 4,9 procent.

EZA har ett förvaltat kapital om 375,7 miljoner dollar. Denna börshandlade fond äger 55 aktier. Av dessa är totalt 57,6 procent konsumentdiskretionära och finansiella tjänster.

Under tredje kvartalet tog investerare ut 42,2 miljoner dollar från EZA och denna ETF har sett totala utflöden om 59,3 miljoner dollar sedan årets början.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version