Nyheter

Invesco lanserar Europas första likaviktade börshandlade fond på NASDAQ-100

Publicerad

den

Invesco utökar sin serie av ETFer som spårar Nasdaq-index med lanseringen av Invesco NASDAQ-100 Equal Weight UCITS ETF (EWQA ETF). Europas första likaviktade börshandlade fond på NASDAQ-100 är det senaste tillskottet till sortimentet ger investerare ett annat perspektiv på Nasdaqs flaggskeppsindex och portföljen av globalt erkända ledare inom innovation som det innehåller. Genom att följa ett index som väger varje beståndsdel lika, ger ETF en balanserad exponering för alla 100 aktier snarare än den mer traditionella börsvärdesviktmetoden som allokerar till aktier efter deras storlek.

NASDAQ-100 indexet är ett ikoniskt riktmärke för den amerikanska aktiemarknaden och ett av de bäst presterande riktmärkena i världen, med en uppgångh på 460 procent under de 10 åren fram till slutet av juni 2023. Dessa avkastningar har drivits av extraordinär tillväxt av megabolagsaktier som Apple, Microsoft, Alphabet och Amazon, som har en överdimensionerad vikt i börsvärdevägda index. Även om denna viktningsmetod fungerar bra i vissa marknadsmiljöer, kanske vissa investerare föredrar att undvika att ha en hög viktkoncentration i ett litet antal företag.

För investerare som vill ha exponering mot den långsiktiga tillväxtpotentialen för bolagen noterade på Nasdaq men som söker en mer diversifierad exponering, erbjuder NASDAQ-100 Equal Weighted-index ett intressant alternativ till standardindexet. Den nylanserade Invesco ETF är den enda tillgänglig produkt i Europa som följer detta likaviktade index och ger en mer balanserad exponering mot ett större utbud av företag, av vilka några kan vara morgondagens megabolag.

Gary Buxton, chef för EMEA ETFer och indexerade strategier på Invesco, sa: ”Nasdaq har alltid handlat om innovation, både när det gäller själva företaget och vilken typ av företag som väljer att lista där. Det engagemanget för innovation skiljer dem åt och var en av anledningarna till att vi inledde vår relation med Nasdaq för nästan 25 år sedan. Det är värt att notera hur Nasdaq-100-indexet har utvecklats under denna tid, särskilt i den övre delen. Enorma hushållsnamn som Dell och Starbucks har ersatts av Apple, Tesla och till och med PepsiCo, inte för att de fallit i onåd utan för att andra innovativa företag helt enkelt har presterat bättre.”

NASDAQ-100 Equal Weighted Index är uppbyggt av samma beståndsdelar som moderindexet NASDAQ-100, men väger emittenterna lika mycket vid varje kvartalsvis ombalanseringsdatum, snarare än att vikta dem med deras börsvärde. Invesco ETF strävar efter att hålla alla värdepapper i indexet i sina respektive vikter och kommer att balansera om sina innehav när indexet ombalanseras.

NASDAQ-100 Equal Weighted Index, precis som moderindexet, omfattar de största 100 aktierna på Nasdaq-börsen, exklusive finansiella företag. Sektorexponeringar skiljer sig från de i moderindexet på grund av viktningsmetoden. Informationsteknologisektorn representerar drygt hälften av moderindexet men 35 % av det likavägda indexet. Den mer betydande skillnaden är på den individuella aktienivån, där de 10 bästa innehaven utgör 60 % av moderindexet men endast 10 % av det likaviktade indexet när det balanserar om.**

Fredrik Nilsson, Head of Nordics ETF Sales på Invesco, sa: ”Nasdaq sågs en gång i tiden som främst ett teknikindex, och naturligtvis har mycket av dess framgång drivits av teknikjättar. Men det är också hem för företag inom andra sektorer, inklusive de som traditionellt setts som mer defensiva. Innovation är tråden som sammanfogar alla dessa Nasdaq-noterade företag, oavsett om det gäller branschen där företaget är verksamt eller dynamiken i dess ledning. Denna likaviktade ETF sprider exponeringen jämnt över alla dessa möjligheter.”

Produktinformation

 Invesco NASDAQ-100 Equal Weight UCITS ETF
IndexnamnNASDAQ-100 Equal Weighted Net Notional Return Index
ETF BBG tickerEWQA
Income treatmentAckumulerande
BasvalutaUSD
HandelsvalutaUSD
TER0.20%

Handla EWQA ETF

Invesco NASDAQ-100 Equal Weight UCITS ETF (EWQA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version