Nyheter

Invesco lanserar en ny SFDR Artikel 8 bred råvaru-ETF baserat på koldioxidutsläpp

Publicerad

den

Invesco lanserar en ny bred råvaru-ETF som ger investerare en bred råvaruexponering som inkluderar klimathänsyn. Invesco Bloomberg Commodity Carbon Tilted UCITS ETF (CMOC) är utformad för att spåra ett index som justerar vikten av enskilda råvaror baserat på utsläppen av växthusgaser (GHG) i samband med deras produktionslivscykel. Genom att balansera dessa viktjusteringar inom varje råvarugrupp (t.ex. ädelmetaller, spannmål) matchar indexet gruppnivåviktningarna av standard Bloomberg Commodity (BCOM) Index men har som mål en 20 procentig minskning av de implicita växthusgasutsläppen per produktionsenhet. Invescos ETF är den första breda råvaru-ETF klassificerad som en artikel 8-fond enligt EUs ramverk för hållbar finansiell informationsförordning (SFDR).

Gary Buxton, chef för EMEA ETFer och indexerade strategier på Invesco, sa: ”Efterfrågan på hållbara investeringar har varit ett ständigt tema, särskilt när det gäller klimatfrågor. Vi har sett investerare i allt större utsträckning använda ETFer som ett effektivt, billigt sätt att uttrycka sina åsikter, med många investerare som har integrerat miljö-, sociala och styrningsstrategier i kärnkomponenterna för aktier och ränteintäkter. Vi pratar nu med investerare som vill förbättra hållbarheten i resten av sin portfölj. Vår nya ETF ger bred råvaruexponering, med en indexmetod som tar hänsyn till miljöpåverkan, och bär SFDR Artikel 8-klassificeringarna som många ESG-medvetna investerare letar efter.”

Bloomberg Commodity Carbon Tilted Index består av terminer på samma 24 råvaror som moderindexet BCOM men inkluderar i deras viktning ett mått på miljökostnaderna förknippade med produktionen av råvarorna som ligger bakom varje terminskontrakt. BCOM Carbon Tilted Index grupperar råvaror med jämförbara produktionsprocesser i sju grupper: industriella metaller, ädelmetaller, två sorters jordbruk, boskap, primär energi och destillat.

Indexet står för de växthusgasutsläpp som är förknippade med produktionen av den underliggande råvaran och tillämpar tilting så att de lägre växthusgasutsläppen i förhållande till deras grupp är överviktade och de högre växthusgasutsläppen är underviktade jämfört med standarden BCOM-index. Tillämpningen av lutning gör att varje råvarugrupp kan bidra till den sammanlagda minskningen av växthusgaser, med bidraget baserat på utsläppsprofilen för varje råvarugrupp och graden av variation mellan enskilda råvaror inom den. Indexet ombalanseras på årsbasis.

Råvaruviktsjusteringarna tillämpas via en gruppspecifik tiltfaktor, som härleds från en livscykelbedömning (LCA) av den underliggande råvaran utförd av Sphera, en ledande leverantör av ESG-prestanda- och riskhanteringsprogramvara. Utsläppen uppskattas från mer än 100 miljöpåverkan inom LCA-modellerna och beräknas genom de olika stegen i produktionsprocessen. Genom att införliva dessa indata i viktningsmetoden, siktar indexet på en 20-procentig minskning av de implicita växthusgasutsläppen per produktionsenhet jämfört med standard BCOM-index.

Fredrik Nilsson, chef för ETF Business Development, Norden på Invesco, sa: ”Råvaror kan spela flera roller, såsom en portföljdiversifierare, en säkrare mot inflation eller ett sätt att få tillgång till potentiella tillväxtmöjligheter. Övergången till en koldioxidsnål ekonomi kommer att beröra varje vara i indexet, inklusive de som spelar en viktig roll i utvecklingen av ny grön teknik. Vi tror att denna nya ETF erbjuder investerare möjligheten att diversifiera och anpassa sina portföljer närmare deras miljömål.”

Denna börshandlade fond kommer att inneha en portfölj av amerikanska statsskuldväxlar och kommer att uppnå sitt investeringsmål genom att använda ofinansierade swappar, som är avtal med en godkänd motpart för att byta ut en ström av kassaflöden mot en annan ström. Indexets prestanda swappas till ETFen i utbyte mot en överenskommen avkastning som återspeglar marknadsräntorna för amerikanska statsskuldväxlar.

Invescos europeiska ETF-verksamhet har 17,7 miljarder USD i råvarutillgångar, inklusive den största fysiska guldprodukten och den största ETFen som följer flaggskeppet BCOM-index.

Detaljer

NamnInvesco Bloomberg Commodity Carbon Tilted UCITS ETF
IndexnamnBloomberg Commodity Carbon Tilted Total Return Index
ETF BBG tickerCMOC
BasvalutaUSD
HandelsvalutaUSD
Förvaltningsavgift0,35 %

*Denna ETF är också tillgänglig i GBP på LSE (BBG ticker: CMCG LN), i EUR på Xetra (BBG ticker: CMOC GY), i EUR på Euronext Milan (BBG ticker: CMOC IM) och i CHF på SIX Swiss Exchange (BBG-ticker: CMOC SW).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version