Nyheter

Invesco har lanserat en aktiv statsobligationsfond med ESG-lutning

Publicerad

den

Invesco har lanserat en aktiv statsobligationsfond med ESG-lutning, Invesco EUR Government and Related Green Transition UCITS ETF (EGVD) är noterat på Deutsche Boerse med en total kostnadskvot (TER) på 0,15 procent. ETFen kommer att listas på Borsa Italiana i sinom tid.

EGVD kommer att investera i statsobligationer emitterade av europeiska emittenter från utvecklade länder med en investeringsklassificering. Emittenter på tillväxtmarknader kommer också att övervägas om de är hemmahörande i euroområdet.

På sina ESG-kriterier sa Invesco att obligationer kommer att väljas ut utifrån internationella principer för mänskliga rättigheter och sållas bort baserat på ”kontroversiella aktiviteter”.

Den kommer också att allokera minst 20 procent till gröna obligationer med förbehåll för ”specifika exponerings- och likviditetsöverväganden”. ETFen kommer att jämföras med Bloomberg Euro Aggregate Treasury-index.

Gary Buxton, chef för EMEA ETFer och indexerade strategier på Invesco, sa: ”Regeringar spelar en allt viktigare roll för att ta itu med sociala och miljömässiga problem. Genom emission av obligationer från amerikanska statsobligationer och statliga myndigheter finansieras viktiga projekt inom områden som förnybar energi, gröna byggnader, vatten- och avfallshantering och rena transporter.

”Vi tror att marknaden för gröna obligationer kommer att fortsätta att utvecklas, och tillhandahåller inte bara finansiering för den nödvändiga infrastrukturen utan också ökade möjligheter för våra ETF-investerare.”

Erhard Radatz, senior portföljförvaltare för system- och faktorinvesteringar på Invesco, sade att införlivandet av ESG i statsobligationsportföljer utgör två huvudutmaningar som man hoppas kunna lösa via en ”systematisk” portföljkonstruktionsmetod.

”För det första är differentiering mellan emittenter svårare än på företagsmarknaden eftersom nästan alla europeiska statsobligationsemittenter följer gemensamma ESG-standarder. För det andra skulle överviktning av gröna obligationer, sociala obligationer och hållbarhetsrelaterade obligationer leda till en kraftig lutning mot statsrelaterade obligationer och längre löptider i förhållande till den europeiska statsobligationsmarknaden.”

Tidigare denna månad lanserade Invesco en serie av fyra ESG ETFer som erbjuder exponering mot globala energi-, finans-, hälso- och tekniksektorer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version