Nyheter

Invesco gold ETC ser utflöden på över en miljard dollar

Publicerad

den

Invesco gold ETC ser utflöden på över en miljard dollar efter att investerare har sålt för över en miljard dollar från Invescos guldbörshandlade råvara (ETC) hittills i år mitt i vad som gjorts av en alltmer hökaktig Federal Reserve.

Enligt data från ETFLogic har Invesco Physical Gold ETC (8PSG) sett utflöden på 1,2 miljarder USD under 2023, det mesta av alla ETF:er noterade i Europa, medan iShares Physical Gold ETC (PPFB) har fått 237 miljoner USD inlösen under samma period, den 20 februari.

Den försvagade efterfrågan kommer trots att guldpriset ger en avkastning på 6,1 procent, den starkaste januari på ett decennium, enligt data från World Gold Council, mitt i en försvagad US-dollar och räntestabilitet.

Investerarnas hausseartade hållning har hittills lönat sig med riskfyllda tillgångar som släcker ljuset i början av året mitt i förutsägelser om toppinflation.

Det verkar dock som att europeiska investerare blir allt mer nervösa över utsikterna för fler höjningar från Fed än tidigare väntat.

Hittills i år har marknaden valt att ignorera Fed-ordförande Jerome Powells upprepade varningar om att räntorna kommer att förbli högre under längre tid tills inflationen tämjs.

Marknaden förutspådde till och med att Fed skulle sänka räntorna i slutet av året, men det har skett en förändring i sentimentet efter att det senaste konsumentprisindexet (KPI) i USA nådde 6,4 procent på årsbasis i januari, över förväntningarna på 6,2 procent, vilket betyder att Fed kan behöva hålla foten på gasen längre än marknadens förutsägelser.

Goldman Sachs, till exempel, prisar nu in ytterligare tre räntehöjningar i år, enligt Reuters.

Detta kan hämma utsikterna för guld eftersom högre inflation och efterföljande räntehöjningar driver på en återuppgång i US-dollar.

”Marknaden verkar upptagen av utrymmet för ytterligare räntehöjningar från Fed” sa Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank.

”Investerarnas sentiment har återigen utmanats med innehav av ädelmetaller som stöds av ETF som föll till en ny treårslåga i fredags medan det öppna intresset för COMEX-guldterminer har fallit med 16 procent under den senaste månaden.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version