Nyheter

ING stämmer kinesisk kopparhandlare på över 147 miljoner dollar

Publicerad

den

Holländska ING Groep NV stämmer He Jinbi, en legendarisk kinesisk kopparhandlare och grundare av handelsföretaget Maike Metals International Co., över 147 miljoner dollar i obetalda skulder.

Pengarna avser försenade betalningar som Triway International Ltd., en handelsgren av Maike, är skyldig, enligt ett dokument från Hong Kong High Court daterat den 26 juni. He, Maikes ordförande, stämdes av den holländska banken eftersom han underlåtit att uppfylla garantiförpliktelsen av att betala tillbaka skulden för Hongkong-baserade Triway, visade anmälan.

Rättegången kan ytterligare komplicera en omstrukturering hos Maike, efter en likviditetskris hos handlaren som en gång hanterade en fjärdedel av Kinas kopparimport. Maike sa i februari att de sökte en rättvis skuldbetalningsplan för att bevara sina fordringsägares intressen, samtidigt som de introducerade nya investerare och ”snabbt” återupptar sin huvudsakliga verksamhet med råvaruhandel.

Det är också den senaste ING-processen i Maike-sagan. Den holländska långivaren stämde i april Industrial and Commercial Bank of China för att ha brutit mot avtalsvillkoren eftersom den släppte exportdokument för koppartransaktioner utan att kräva in betalning. Det påstådda kontraktsbrottet ledde till att ING bokförde förluster på metaller som Triway sålde till Maike. Maike gjorde sina bankaffärer med ICBC, Kinas största bank, medan Triway var kund hos ING.

Maike, baserad i Xi’an i Shaanxi-provinsen, skadades av upprepade låsningar i staden, tillsammans med ett fallande kopparpris förra året. Bankerna har också blivit allt mer försiktiga mot råvarusektorn i Kina mer allmänt, vilket ökar pressen på privata handlare som Maike.

Triway, en helägd enhet till Maike, handlar med fysiska metaller och derivat från Hong Kong. Den holländska banken utfärdade ett krav på He att betala skulden för Triway i oktober 2022, men den senare misslyckades med att uppfylla skyldigheten, stod det i ärendet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version