Nyheter

Inflöden på 51 miljarder dollar när Tesla tas in i S&P 500

Publicerad

den

I natt blev det klart att Tesla kommer att tas med i S&P 500 i december 2020. Att Tesla tas med i detta index kommer att få en stor påverkan både för detta bolag, och även för de börshandlade fonder som replikerar detta index, till exempel SPDR S&P 500 ETF Trust (NYSEArca: SPY). Att Tesla väljs in i detta index innebär att dessa ETFer måste köpa in aktien, vilket med dagens kurser kommer att leda till inflöden om 51 miljarder dollar från indexfonder och ETFer.

När nästa kvartalsbalansering av detta index sker den 21 december 2020 kommer Tesla att vara ett av de tio största företagen i S&P 500 med ett börsvärde på 400 miljarder dollar. Detta gör EV-tillverkaren till de största komponenterna i S&P 500 under det senaste decenniet och kommer att stå för ungefär procent av indexet. Som ett resultat konsulterar S&P Dow Jones Indices (SPDJI) med investeringsindustrin för att se om Tesla ska läggas till på en gång eller i två separata delar.

På nyheterna rusade aktierna i Tesla över 13 procent, vilket innebär att företagets aktiekurs har stigit med knappt 400 procent hittills i år. Beslutet att inkludera Tesla kommer bara några månader efter att EV-tillverkaren fick avslag i flaggskeppsindexets kvartalsbalansering i september.

Till skillnad från andra index gör detta SPDJI: s urvalsprocess unik eftersom det finns ett utrymme för diskretion i beslutsprocessen snarare som en aktiv chef. Tesla rapporterade sitt femte kvartalsresultat i rad under tredje kvartalet, en mer än det antal som krävs för att beaktas i S&P 500.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version