Nyheter

Indiens guldimport steg till den högsta på 31 månader när högtiderna drev efterfrågan

Publicerad

den

Under oktober 2023 upplevde Indien landets guldimport nästan dubblades jämfört med 2022. Ökningen var den högsta siffran på 31 månader. Minskningen av guldpriserna strax före Diwali, en viktig indisk festival fick landets juvelerare att öka sina inköp. I värdetermer fördubblades importen till 7,23 miljarder dollar från 3,7 miljarder dollar ett år tidigare. Indien importerade 123 ton guld i oktober, jämfört med 77 ton ett år tidigare. Den genomsnittliga månatliga importen i oktober under det senaste decenniet var cirka 66 ton.

Högre import från världens näst största ädelmetallkonsument kan stödja guldpriserna, men kan också öka Indiens handelsunderskott och sätta press på den svaga rupien.

I början av oktober föll de lokala priserna till sin lägsta nivå på sju månader, vilket gav en möjlighet för juvelerare att fylla på med guld inför festivalerna. De indiska juvelerarna arbetade med lägre lager och var ivriga att fylla på till de reducerade prisnivåer som observerades i oktober.

I Indien firades den hinduiska festivalen Dussehra i oktober och Diwali firades i november. De är båda indiska högtider då det anses vara gynnsamt att köpa guld.

I november spås Indiens guldimport sjunka till 80 ton, vilket fortfarande skulle överstiga förra årets 67 ton, med tanke på den förbättrade efterfrågan under den kommande bröllopssäsongen. Bröllop är en av de största drivkrafterna för guldköp i Indien eftersom ädelmetaller i form av smycken är en viktig del av en bruds hemgift och även en populär present från familj och gäster.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version