Nyheter

Indiens ekonomi mår inte så bra

Publicerad

den

Nyligen publicerades ”Invesco Global Sovereign Asset Management Study” som visade att Indien går om Kina för att bli den mest attraktiva tillväxtmarknaden för investeringar. Bara dagar senare kommer statistik som visar att Indiens ekonomi kanske inte mår så bra.

Indiens varuexport rasade 22,02 % jämfört med föregående år i juni för att nå en åtta månaders lägsta nivå på 32,97 miljarder dollar, medan importen sjönk 17,5 % till 53,1 miljarder dollar, enligt uppgifter från handelsministeriet.

Juni var sjunde gången på nio månader som Indiens varuexport minskade, men nedgången i utgående leveranser var den kraftigaste under denna period. Underskottet i varuhandeln för juni sjönk med 8,8 % från nivåerna i juni förra året och i maj, till 20,13 miljarder dollar. Detta är andra månaden i rad som underskottet har varit över 20 miljarder dollar efter en fyra månader lång rad av lägre klyftor mellan import och export, men ekonomer är inte så oroliga över underskottets omfattning än i förhållande till fjolårets högre klyftor.

Efter en ökning med 6,7 % under 2022-2023 som lyfte varuexporten över rekordnivån 450 miljarder USD, har utgående leveranser nu minskat med 15,13 % under första kvartalet (Q1) 2023-24, till lite över 102 miljarder USD, medan importen överstiger samma nivå. perioden har sjunkit 12,7% till 160,3 miljarder dollar.

”Handelsunderskottet under Q1 var lägre till 57,6 miljarder USD jämfört med 62,6 miljarder USD förra året. Den här trenden för Indiens ekonomi kommer sannolikt att fortsätta i år, med export som möter ökande motvind från en svag världsekonomi, medan lägre råvarupriser kan ge en viss lättnad, säger Aditi Gupta, ekonom från Bank of Baroda.

Handelssekreterare Sunil Barthwal betonade att fallet i exporten verkade brant delvis på grund av den starka basen från juni förra året, då Indien noterade sina högsta månatliga leveranser på 42,3 miljarder dollar.

”Det gjordes också en lageruppbyggnad förra året för att klara av störningar i leveranskedjan. Nu rapporterar råd för exportfrämjande att lagren gradvis avvecklas och beställningarna börjar ta fart igen från och med juli, och vi hoppas att det leder till goda nyheter för exportörerna”, sa han och betonade att regeringen gör vad den kan för att stimulera handelns tillväxt.

Mr. Barthwal sade att nedgången i varuimporten drevs av lägre råvarupriser samt en viss nedkylning av den inhemska efterfrågan.

”I absoluta tal stod petroleumprodukter för hälften av exportminskningen i juni”, konstaterade Aditi Nayar, chefsekonom på ICRA. Bara nio av Indiens 30 största export- och importvaror uppvisade positiv tillväxt i juni.

”Icke-olja, icke-guldimporten sjönk med kraftiga 14,5%, efter att ha stigit 1,7% i maj. Guldimporten steg med 82,4 %, trots ett fall i internationella priser. I en avvikelse från trenden under de senaste månaderna, var importen av industrivaror i minus efter relativt motståndskraftig tillväxt tidigare,” sa Barclays analytiker Rahul Bajoria, Shreya Sodhani och Amruta Ghare i en rapport som hävdade att handelsunderskottet är på en ”hanterbar nivå”.

Indiska ETFer, eller Indiska fonder, är två av de mer populära sökorden på Etfmarknaden. Det är emellertid inte någon börshandlad fond med fokus på Indien som sticker ut och är mer eftersökt än de andra.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version