Nyheter

ICLIMA noterar sina ETFer i USA

Publicerad

den

ICLIMA listar sina ETFer i USA. Det är två miljöfokuserade ETFer som är redo att listas i USA efter de lyckade lanseringarna i Europa dels iClima Global Decarbonization Transition Leaders ETF (CLMA), dels iClima Distributed Renewable Energy Transition Leaders (DGEN).

Båda ETF:erna spårar index utvecklade av iClima, ett Londonbaserat investeringsrådgivningsföretag för miljöpåverkan. Deras huvudsakliga fokus är på företaget ”CO2 eAvoidance”, förebyggande av koldioxidutsläpp i motsats till kompensering eller minskning, och identifiering av vem som ”gör mer bra” snarare än vem ”gör mindre dåligt.”

Med tidvattnet för ESG-ETF:er som lanserats de senaste åren, ifrågasätter investerare som tittar under huven på dessa ETF:er portföljerna som härrör från de underliggande indexen eller investeringsstrategierna.

Dessa frågor leder till upplevda viktningarna av ETF:erna mot service- och teknikföretag med små koldioxidavtryck på grund av deras verksamhet eller ännu värre, green washing.

Det finns ett tryck mot mer proaktiva miljöinvesteringsfilosofier som iClima försöker ta itu med. CLMA fokuserar på företag som arbetar mot koldioxid, medan SHFT fokuserar på företag som genererar kraft närmare förbrukningspunkten.

CLMA lanserades i Europa förra året och har samlat in 50 MUSD AUM, medan DGEN lanserades förra månaden med cirka 1 M $. Trots den relativt blygsamma starten kan dessa ETF:er vara början på ESG ETF Investing v.2.0.

Både dessa börshandlade fonder kommer att att noteras på NYSE arca med en förvaltningskostnad på 0,65%.

CLMA ETF

iClima Global Decarbonisation Enablers Index (156 beståndsdelar)

Investerar i CO2e-undvikande företag:

Ren Grön energi
▸Grön transport

Förbättringar av vatten och avfall
▸Aktivera lösningar
▸ Hållbara produkter

DGEN ETF

iClima Distributed Renewable Energy Index (50 likaviktade beståndsdelar)
Investerar i distribuerad energiproduktion: små, konsumentspecifika kraftkällor i närheten av där den kommer att användas (t.ex. solcellstak, mikroturbiner, vindkraftverk, solceller etc.)
Screenar ut icke förnybara energikällor, vapen, biltillverkare

▸Distribuerade kraftkällor
Distribuerad energilagring
Laddning av fordon till elnät och elfordon
Virtuella kraftverk

IcroMicrogrid & Smart Grids
▸Smart Houses och Building Energy Management
▸Mjukvara och system för distribuerade energiresurser

Handla CLMA ETF

I och med att IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) noteras på den tyska börsen, på Xetra, går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla SHFT ETF

I och med att iClima Distributed Renewable Energy Transition Leaders (SHFT) noteras på den tyska börsen, på Xetra, går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version