Nyheter

Hur kommer aktiemarknaden att påverkas av orkanen Harvey?

Publicerad

den

Orkanen Harvey och Irma kommer sannolikt att kosta den USAs ekonomi nästan 300 miljarder dollar, motsvarande 1,5 procent av året BNP. Siffran är ett estimat som kommer från AccuWeather Inc. Hur kommer aktiemarknaden att påverkas av orkanen Harvey? Orkanerna träffade Karibien och USA i ett läge när den amerikanska börsen redan befann sig i ett bräckligt läge efter att ha handlats i sidled i tre månader.

Det ekonomiska slaget från Harvey och Irma kommer sannolikt att leda till minskade företagsvinster och sätta ytterligare tryck på aktierna.

Kostnaderna för Harvey

Enbart de oförsäkrade kostnaderna för Harvey ensamt kan komma att överstiga 200 miljarder dollar enligt uppskattningar från Fundstrat Global Advisors LLC. Det är en högre summa än vad orkanerna Sandy och Katrina kostade tillsammans. Hur högt beloppet blir kommer vi sannolikt inte få reda på i år om ens någonsin. AccuWeather projekterar kostnaden för Harvey till 190 miljarder dollar och Irma blir 100 miljarder dollar.

Harvey ensam kommer att minska den amerikanska BNP-tillväxten för tredje kvartalet med så mycket som en hel procentenhet, enligt en analys av Goldman Sachs Group Inc. (Denna rapport släpptes lördag, en dag innan Irma nådde Florida. Goldmans analys baserades på preliminära uppskattningar av skador och ekonomiska störningar från Harvey. Andra ekonomer är mindre pessimistiska än Goldman, och förväntar sig att BNP-tillväxten i tredje kvartalet kommer att bli lägre med 0,3 procentenheter. Under det fjärde kvartalet tror det att det kommer vara utan påverkan och en ökning med 0,2 procentenheter under första kvartalet 2018.

Goldman förväntar sig en svaghet i det tredje kvartalet på grund av att Harvey ”att vända om de efterföljande tre kvartalen, mer än att återhämta den förlorade produktionen”.

På samma sätt förväntar andra ekonomer inte att de ser långvariga effekter från Harvey och lämnar därmed sina prognoser för BNP, arbetslöshet, inflation och andra viktiga indikatorer oförändrade för år 2018. De förutser emellertid olika snedvridningar de närmaste månaderna.

Påverkan på jobb och inflation

Goldman förväntar sig att Harvey kan minska sysselsättningen med någonstans mellan 20 000 och 100 000 jobb i september. De tror också Harvey kommer att leda till en höjning i bensinpriserna som kommer att addera cirka 0,2 procentenheter till den årliga inflationen.

Ekonomer prognostiserar att det kommer att bli cirka 81 000 färre jobb skapade under tredje kvartalet än annars, att det kommer att få liten inverkan på fjärde kvartalet, men att det kommer att öka på cirka 39 000 jobb under första kvartalet 2018 vilket drivs av ombyggnadsinsatser.

Sektorpåverkan

Harveys viktigaste kortsiktiga konsekvenser kommer att märkas i konsumtionsutgifter, lager, bostäder och energi. Såväl bensinproduktionen som distributionen av detta drivmedel avbröts av Harvey. Detta beror på att det drabbade Houston är ett stort raffineringscenter. Detta har lett till att priserna har ökat. Historiskt sett tenderar emellertid stormrelaterade prisökningar av bensinpriset att dämpas efter några månader.

Bostadsbyggandet i regionen som drabbats av Harvey har försenats. När området torkar ut, kommer det att bli en ökad konkurrens för byggföretag, så kallade Home builders, att bygga om skadade eller förstörda bostäder och kommersiella byggnader. Kostnaden för oförsäkrade skador, som de uppskattade på 100 miljarder dollar kommer att minska hushållens välstånd. Den börshandlade fond som kan påverkas direkt av detta är den ETF som heter SPDR S&P Homebuilders ETF (NYSEARCA: XHB).

Recession och Björnmarknad

”Marknader tumlar hela tiden, men har ett sätt att återhämta sig, i alla fall så länge ekonomin fortsätter att växa. Det gäller emellertid att se upp när en större sättning följs av en lågkonjunktur.

De senaste exemplen är björnmarknaden 1973-1975, sprängningen av techbubblan år 2000 och den stora lågkonjunkturen som började 2007 före Finanskrisen 2008. I alla dessa fall befann sig en delekonomi i lågkonjunktur. Denna var emellertid inte nödvändigtvis orsaken till en björnmarknad, men har till viss del ökat till dess svårighetsgrad. Om effekterna av orkanerna Harvey och Irma visar sig vara längre och mer varaktiga än vad som förväntats, och om en äkta lågkonjunktur infinner sig har investerare ytterligare skäl till oro.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version