Nyheter

Hur handlar man koppar?

Publicerad

den

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Varför handla med koppar?

En fördel med kopparhandel är tillgänglighet. Koppar handlas genom en mängd olika vägar som terminer, optioner, aktier och CFD:er. Du kan också få exponering mot koppar via koppar-ETFer (börshandlade fonder) som CPER (United States Copper Index Fund) eller JJCB (iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN).

Koppar är en mjuk formbar metall med egenskaper som guld och silver. Det härrör det mesta av sin efterfrågan från byggnadskonstruktion, transportutrustning och elektroniska produkter. Det är en stark ledare av elektricitet och värme, och har därför ett brett utbud av industriella användningsområden som också leder till att den handlas i höga volymer – en bra sak för handlare eftersom det kan leda till minskade spridningar och potentiellt renare diagrammönster.

Förändringar i kopparpriset är starkt beroende av efterfrågan från tillväxtmarknadsekonomier som Kina och Indien. Under tider av ekonomisk tillväxt kräver dessa nationer stora mängder koppar, vars efterfrågan bidrar till att höja metallens pris. Alternativt, under konjunkturnedgångar, tenderar efterfrågan på koppar att droppa också att sjunka. Handlare bör vara medvetna om denna dynamik när de handlar med koppar.

Många kopparhandlare använder teknisk och/eller fundamental analys för att informera sin handelsstrategi som hjälper en handlare att förutsäga om priset på koppar kommer att stiga eller falla. När en handlare är säker på sin prognos kan han/hon köpa eller sälja koppar i ett försök att dra nytta av prisrörelser. På detta sätt kan en handelsstrategi också hjälpa en handlare att hantera sin risk, identifiera köp- och säljsignaler på marknaden och sätta rimliga take-profit- och stop-loss-nivåer med syftet att ha positiva risk-till-belöningskvoter.

Se aktuella prisrörelser på koppar.

Handelstider för koppar

Koppar handlas på CME Globex och CME ClearPort:

Söndag – fredag 18.00. – 17:00 (17:00 – 16:00 Chicago Time/CT) med 60 minuters paus varje dag med början kl 17:00. (16:00 CT)

Vilka faktorer påverkar kopparpriset?

Amerikanska dollar

Liksom många andra metaller är koppar omvänt korrelerad (se diagrammet nedan) till den amerikanska dollarn vilket innebär att när den amerikanska dollarn deprecierar stiger kopparpriserna generellt och vice versa. Det är viktigt att notera att detta förhållande inte är en-till-en (delta 1) utan har en hög grad av korrelation.

Anledningen till att den amerikanska dollarn är en påverkande faktor på denna basmetall är att koppar är prissatt i USD. Till exempel, när dollarn faller, kommer en köpare att behöva betala färre av sin inhemska valuta för att köpa en viss mängd koppar. Därför blir varan (koppar) billigare att köpa. Detta tenderar att orsaka en ökning av efterfrågan och i slutändan en ökning av priset på koppar.

Koppar- och USD-diagram omvänd korrelationsrepresentation

Olja

Raffinering av koppar innebär smältning av metallen för att avlägsna föroreningar. Denna process är extremt energikrävande och står för en stor del av den totala kostnaden. Oljepriserna tenderar att följa en liknande bana som koppar (se diagram nedan).

Med detta sagt påverkas oljepriserna av många av samma faktorer som koppar, vilket skulle kunna stödja det traditionella positiva förhållandet. Oavsett detaljer är det tydligt märkbart att det finns ett samband mellan både koppar och olja, vilket skulle kunna ge värdefull inblick i kopparmarknaden. Förnybara energikällor växer i popularitet, vilket kan avbryta den historiska prisdynamiken mellan koppar och olja.

Koppar som en barometer för global tillväxt

Koppar är ofta kopplat till industriell tillväxt och därmed övergripande ekonomisk tillväxt. Infrastruktur, tillverkning och konstruktion spelar nu en stor roll i ekonomisk expansion som är starkt beroende av koppar. Konsumtion (efterfrågan) på koppar tenderar att återspeglas i kopparpriset eftersom en ökning av efterfrågan i allmänhet följs av en ökning av kopparpriset och vice versa. Koppar anses allmänt vara kungen bland basmetaller eftersom det är den mest använda metallen i växande både tillväxtmarknader och etablerade ekonomier.

Den allmänna ekonomin för utbud och efterfrågan observeras som kan användas som en tumregel vid handel med koppar:

• Ökat utbud ↔ Mindre efterfrågan

• Minskad utbud ↔ Högre efterfrågan

Ett stort inflytande på efterfrågan/utbudet av koppar kommer via Kina. Kina är den enskilt största köparen av koppar i världen. Även om Kina har egna gruvor, kräver den kinesiska efterfrågan ytterligare utbud som kommer från andra stora kopparproducerande länder. Det är därför den kinesiska ekonomin är en så viktig faktor att tänka på när man handlar med koppar. Om Kina fortsätter på sin tillväxtbana kan man förvänta sig en fortsatt efterfrågan på koppar (se diagram nedan). Det är viktigt att notera att Kina är fast beslutet att vara självförsörjande på lång sikt, vilket kan störa framtida utbud/efterfrågan.

Koppar och FTSE China A50 har en positiv korrelation

Kopparförsörjning och produktionskostnader

Kopparbrytningen är främst inriktad på Sydamerika vilket kan ha stor betydelse för kopparpriset. Brist på utbud, kvalitet på koppar och variationer i produktionskostnader kan alla få följdeffekter på priset. Detta leder till landsspecifika risker som kan påverka utbudet på grund av politisk instabilitet eller arbetsrelaterade frågor.

I mitten av 2018 förklarade chilenska (världens största kopparproducent) koppararbetare att de skulle strejka om inte deras ökade lönekrav uppfylldes. Detta manipulerade avsevärt kopparpriserna eftersom hotet om brist på tillgång kan uppstå, vilket orsakade en ökning till fleråriga toppar vid den tiden (se diagrammet nedan).

Kopparprisreaktion på chilensk kopparstrejk

Koppar som investering

Koppar har historiskt sett betraktats som en råvara utan många investeringsfördelar. Majoriteten av kopparhandeln genomfördes som en säkring mot framtida prisfluktuationer för att låsa ett specifikt pris. Detta har förändrats under de senaste decennierna eftersom spekulativa handlare har ökat sin inverkan på kopparpriserna.

Stora institutioner och hedgefonder har ökat sin andel i koppar som en investering som är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Till exempel kan en fondförvaltare som är hausse på ekonomisk tillväxt också vara hausse på koppar. Det kan finnas en viss cyklik i detta, och kan vara ett bra diversifieringsverktyg bort från traditionella alternativ.

Strategier för att handla med koppar

Koppars mångsidighet och beroende av olika grundläggande faktorer skapar en mångsidig kombination när det gäller handelsstrategier. Handelsstrategier kan vara rent tekniska, fundamentala eller en kombination av båda. Att förstå hur de tekniska och grundläggande komponenterna fungerar både individuellt och unisont med varandra kan leda till en omfattande kopparhandelsstrategi.

Exempel på teknisk strategi

Exemplet nedan innehåller flera tekniska analystekniker för att härleda ett handelsbeslut. Det är viktigt att notera att detta bara är ett av olika tillvägagångssätt som kan implementeras i en teknisk strategi.

Det veckovisa koppardiagrammet ovan använder prisåtgärder, stöd och motstånd och en teknisk indikator för att bestämma en möjlig uppsättning i koppar. Fibonacci retracement-ritningen är hämtad från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018. Denna ritning har resulterat i flera stöd- och motståndszoner. Det är tydligt att flera av dessa zoner är sammanflödesområden som priset följer/respekterar.

Lägsta $1,93 per pound (svart) var en betydande nivå av stöd när priset närmade sig i mars 2020. Ur ett tekniskt perspektiv, när priset rörde sig mot 2016 års låga, skulle benägenheten vara att köpa om priset inte bröt igenom stödzonen för $1,93.

Relative Strength Index (RSI) stödde detta skäl med en översåld signal under 30-nivån (blå). Att kombinera dessa två enkla tekniker gav en starkare motivation för en lång position. I det här fallet skulle en lång handel ha varit framgångsrik när priset vände till den nuvarande uppåtgående trenden på medellång sikt.

Exempel på fundamental strategi

Att bli bekant med de grundläggande spakarna som är involverade i kopparhandel kommer att tillåta lämpliga handelsstrategier att följa. Det dagliga diagrammet ovan visar effekten av den globala Covid-19-pandemin och dess inverkan på koppar.

För att återgå till de faktorer som påverkar koppar, är det välkänt att koppar är starkt korrelerat (positivt) med ekonomisk tillväxt. Därför bör en störning i den ekonomiska tillväxten i teorin störa utbud och efterfrågan. Med den globala pandemin som följer i början av 2020 är det förnuftigt att förutse en nedgång i ekonomisk tillväxt när viruset sprider sig över hela världen.

Som väntat realiserades en nedgång i ekonomisk tillväxt med koppar som följde efter. Från januari 2020 till mitten av mars 2020 sjönk kopparpriserna med cirka 30 % på grund av covid-19-pandemin. Detta är ett sådant scenario där förståelse av dynamiken i fundamentala faktorer i kopparhandel kan resultera i försiktigt beslutsfattande.

Exempel på fundamental och teknisk strategi:

Att använda både fundamental och teknisk analys i en handelsstrategi kräver mer tid men denna extra ansträngning kan ge en överlägsen modell eftersom den kommer att innehålla mer indata. I början av 2019 handlades kopparpriserna på ett och ett halvt års lägsta nivå på grund av handelsspänningar mellan USA och Kina tillsammans med en minskning av importvolymen från kineserna. Men när handelsspänningarna försvann med stöd från en svagare US-dollar apprecierade kopparpriserna under de närmaste månaderna.

Att hantera dessa komplexiteter ur ett handelsperspektiv kan börja med en grundläggande teknisk uppsättning som börjar med ett enkelt Fibonacci-retracement. Fibonacci-ritningen ovan togs från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018 som användes i det tidigare tekniska exemplet. Att använda Fibonacci enbart avslöjar att zonen med 50 % $2,62 per pund är ett viktigt stödområde i början av januari. Vid denna tidpunkt finns det ingen riktningsförspänning eftersom fluktuationer runt denna stödzon.

Det är här fundamentala faktorer spelar en integrerad roll vid handel med koppar. Marknadsdeltagare som följer makroekonomiska händelser som handelssamtalen mellan USA och Kina skulle vara medvetna om minskad volatilitet och intensitet kring ämnet när det långsamt upplöstes. Med denna kunskap kompletterad med en krympande USD, skulle sannolikheten för att kopparpriserna stiger på kort sikt få mer dragkraft. Med priser motsvarande 50% $2,62 per pund Fibonacci-nivån och den hausseartade makroekonomiska miljön, kan en kopparhandlare se till att gå in i en lång position från denna stödzon i väntan på en uppåtgående prisrörelse.

Stop loss kunde ha placerats vid den senaste låga svängningen runt $2,54 – $2,56 supportzonen (svart) för mer risksökande handlare eller 50% $2,62-nivån för mer riskvilliga handlare. Riskhantering är nyckeln till alla strategier och bör praktiseras konsekvent och på lämpligt sätt för att säkerställa en förnuftig handel.

Nästa nivå av motstånd skulle ha varit Fibonacci-nivån på 38,2% $2,79 per pund, där handlare kan se till att lämna långa positioner och leta efter möjliga vändningar eller en förlängning av det redan starka hausseartade draget. I det här fallet var indikatorn för rörligt medelvärde (MA) användbar eftersom 50-dagars MA (röd) korsade över 100-dagars MA (svart) vilket tyder på en hausseartad prisrörelse. Denna crossover dök upp i mitten av januari 2019 och med ihållande stödjande makroekonomiska förhållanden sträckte kopparpriserna sig ytterligare. Ytterligare datainmatningar som den hausseartade MA-korsningen kan ge handlare den information som krävs för att välja en fokuserad handel.

Sammanfattning

Koppar har utvecklats till en väldiversifierad metall och kan nu ses som en investeringsmöjlighet. Uppfattande tolkning av kopparteknik och fundamentala faktorer kan placera marknadsaktörer i gynnsamma positioner för att utnyttja prisrörelser. Dessa omfattande influenser på koppar kan visa sig vara svåra att navigera igenom, men större exponering och medvetenhet bör möjliggöra mer klarhet.

Handla koppar hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla koppar hos AvaTrade

Även AvaTrade erbjuder handel med koppar i form av CFDer. Till AvaTrade.

Populära

Exit mobile version