Nyheter

Hur handlar jag en ETF?

Publicerad

den

ETF är en förkortning för Exchange-Traded Fund vilket på svenska betyder börshandlad fond. Namnet antyder att det är en fond som innehåller en samling av tillgångar men till skillnad från vanliga fonder så handlas den på börsen. I denna video förklarar Nordnet det mesta om börshandlade fonder (ETFer).

I en vanlig fond så handlar du fondandelar direkt mot fondbolaget vilket gör att en fondaffär kan ta upp till några dagar att genomföra. ETF:er handlas i realtid på börsen likt aktier vilket medför att du kan väldigt snabbt både köpa och sälja dina ETF andelar.

Lik en vanlig fond men den har också många skillnader

En ETF, likt en fond, har sina tillgångar hos ett förvaringsinstitut separerat från fondbolaget vilket gör de båda investeringsformerna lika. Likt en fond så har ETF:er vanligen en förvaltningsavgift, dock så är denna genomsnittligen lägre än vanliga fonder då ETF:er ofta har en systematisk placeringsstrategi.

Detta innebär att ETF:er ofta har en fördefinierad placeringsstrategi som den passivt följer vilket möjliggör att avgifterna kan bli lägre. Det finns idag väldigt många ETF:er med väldigt många olika placeringsstrategier vilket ger dig som investerare ett stort utbud att välja på.

Gällande handeln av ETF:er så skiljer det sig från en vanlig fond på det viset att andelarna handlas på börsen. Istället för att du som investerare handlar mot fondbolaget så handlas andelarna på börsen. Fondbolaget tillsätter en market maker som sköter kopplingen mellan fondbolaget och börsen. En begränsning som skapas är att du som investerare bara kan handla i hela andelar, så du kan inte handla med fraktioner av andelar likt en fond. Fördelen som uppstår är att du kan handla din ETF i realtid och även prissättningen på ETF:en sker löpande på börsen.

ETF affärer så utgår det ett courtage, likt det gör med aktier på börsen. Bred riskspridning och låga avgifter Börshandlade fonder – Exchange Traded Funds (ETF) är en populär och växande sparform som passar dig som vill ha en bra riskspridning till en låg kostnad.

Fördelar med att spara i ETF:er

Låga förvaltningsavgifter

Möjlighet att enkelt skapa en portfölj med bra riskspridning

Handla ETF:er i realtid precis som en aktie

Möjligheter att skapa avancerade portföljstrategier

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version