Nyheter

Hur fungerar aktieutdelning?

Publicerad

den

När man handlar med aktier så innebär det att man blir aktieägare i ett bolag och man har då även rätt till en aktieutdelning. Aktieutdelningar görs antingen årsvis eller periodvis. För att räknas som aktieägare och få tillgång till utdelning så räcker det att man är registrerad aktieägare tre dagar innan en avstämning görs. Alla aktieägare i ett bolag har rätt till aktieutdelning oavsett hur mycket eller hur lite aktier man äger och oavsett hur länge man har ägt aktien. Förutom utbetalning av en del av bolagsvinsten så räknas också inlösen och återköp som aktieutdelning.

Vad är en aktieutdelning?

Aktieutdelning innebär att om man äger en viss del av bolagets aktier så får man ta del av en beslutad del av bolagets vinst under året. Har ett företag gått bra så får man högre utdelning. Skulle företaget inte ha gått enligt förväntan så kan det innebära att man inte får någon utdelning alls utan att aktierna faktiskt minskar i värde. För det mesta så tar man del av en kontant utdelning men ibland kan det även vara andra tillgångar i företaget som räknas som en aktieutdelning.

Skatt på aktieutdelning

Preliminärskatt betalas på aktie och fondkonton. Har man däremot ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring så dras ingen preliminärskatt om det är svenska aktier. Har man däremot utländska aktier så betalar man en preliminär skatt precis som på ett aktie eller fondkonto. Om man har sina utländska aktier på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring så blir man istället debiterad en utländsk källskatt. Om det görs en automatisk avräkning på källskatten så betalas den tillbaka när Skatteverket har godkänt avräkningen. Den utländska källskatten skickas in som kontrolluppgift till Skatteverket och skall därför finnas förtryckt på din inkomstdeklaration.

När får man aktieutdelningen?

Aktieutdelningen brukar göras till aktieägarna tre bankdagar efter avstämningsdagen. Om utdelningen sker i Euro så kan det ta ett par extra bankdagar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version