Nyheter

HSBC AM stänger temporärt sin turkiska fond efter jordbävningen

Publicerad

den

HSBC Asset Management avbröt kort handel med sin turkiska fond tidigare i veckan efter att Borsa Istanbul stoppade handeln med flera företag baserade i regionen som drabbades av en enorm jordbävning i måndags.

HSBC AM MSCI Turkey UCITS ETF (H4ZK) utfärdade ett meddelande till andelsägarna och berättade för dem om det tillfälliga upphävandet av handeln eftersom den turkiska börsen lämnades ”omöjlig att handla” efter jordbävningen i sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen.

Det är känt att över 5 000 människor har dött i Turkiet och grannlandet Syrien efter de två jordbävningarna, och Världshälsoorganisationen uppskattar det totala antalet drabbade till över 23 miljoner.

Borsa Istanbul utlöste en marknadsövergripande strömbrytare på morgonen den 7 februari, vilket stoppade handeln med sina aktier när marknaderna sjönk med 5 procent.

Det följde avstängningen av handeln på flera aktier i regionen som drabbades av jordbävningen på måndagen, med fler till listan under hela dagen.

Trots detta stoppade inte BlackRock, som driver iShares MSCI Turkey UCITS ETF (IQQ5), handeln. Den dagliga handelsvolymen för ITKY var dubbelt så stor som snittet på 2,7 miljoner dollar på tisdagen medan spreadarna förblev snäva.

Det var inte klart om Amundi, som driver den enda andra Europa-noterade turkiska fond – Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF (LTUR) – stängde av sin ETF efter nyheten.

Turkiska aktier har fallit i onåd hos investerare de senaste åren, men landets aktiemarknad såg betydande uppgångar 2022 när lokala privatinvesterare hällde ut sina besparingar på marknaden.

Ledande var Lyxors LTUR med 89 procent avkastning 2022, följt av H4ZK och IQQ5 som gav en avkastning på 86,5 procent respektive 85,6 procent.

Investerare strömmade till marknaden delvis för att undvika den skenande inflationen i landet som nådde en topp på 84,1 procent i november förra året.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version