Nyheter

Höjer FED räntan till högsta nivån på 22 år?

Publicerad

den

Efter en paus i juni förväntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve genomföra ytterligare en räntehöjning på onsdag, vilket markerar dess mest restriktiva penningpolitik på 22 år, trots de senaste indikationerna på att inflationen avtar. Efter tio (10) på varandra följande höjningar på drygt ett år beslutade Fed att stoppa sin aggressiva kampanj för monetära åtstramningar förra månaden för att ge beslutsfattare mer tid att bedöma den amerikanska ekonomins hälsa och effekten av den senaste tidens bankstress på utlåningsvillkoren.

Under veckorna efter pausen har positiva uppgraderingar av ekonomisk tillväxt och måttlig inflation stärkt sannolikheten att Feds räntekommitté kommer att rösta för en kvarts procentenhetshöjning den 25-26 juli. Detta steg skulle höja Federal Funds-räntan till ett intervall mellan 5,25 och 5,5 procent, den högsta nivån sedan 2001.

Många experter, inklusive Joseph Gagnon från Peterson Institute for International Economics (PIIE) och Michael Gapen, Bank of Americas chefsekonom, förutser höjningen med 25 räntepunkter vid det kommande mötet.

Terminshandlare är nu mycket övertygade om, med en sannolikhet på över 99 procent, att Fed kommer att höja sin basränta med 25 punkter vid nästa möte. Även om en räntehöjning i juli är allmänt förväntad, kvarstår osäkerheter om hur mycket ytterligare Fed kommer att behöva agera i år för att få tillbaka inflationen till sitt långsiktiga mål på två procent.

Sedan Feds beslut att pausa i juni har inflationen, mätt med dess föredragna indikator, avtagit till mindre än fyra procent på årsbasis, samtidigt som arbetslösheten har legat nära rekordlåga nivåer. Den ekonomiska tillväxten har också reviderats upp avsevärt för första kvartalet, drivet av starkare konsumtion än väntat.

Denna positiva ekonomiska utveckling har ökat chanserna för en ”mjuk landning”, där Fed framgångsrikt dämpar inflationen genom räntehöjningar utan att orsaka lågkonjunktur eller ökning av arbetslösheten.

Goldman Sachs har sänkt sannolikheten för att den amerikanska ekonomin går in i en lågkonjunktur under de kommande 12 månaderna till 20 procent från 25 procent, vilket indikerar en ökad sannolikhet för ett scenario för mjuklandning. Bankens chefsekonom, Jan Hatzius, uttryckte förtroende för att det inte skulle krävas en lågkonjunktur för att få ner inflationen till acceptabla nivåer.

När vi blickar framåt är analytiker nu fokuserade på Feds agerande efter den förväntade räntehöjningen på onsdagen. Vissa ekonomer förutspår ytterligare en räntehöjning så snart som Fed:s nästa möte i september, medan andra tror att Fed kan hålla fasta räntor ett tag till.

Presskonferensen av Fed-ordförande Jerome Powell efter räntebeslutet kommer att övervakas noga med avseende på några antydningar om centralbankens framtida rörelser. Många är nyfikna på vilka markörer kommittén skulle behöva för att känna sig bekväm med att flytta in i ett utökat tag, och Powells kommentarer kan ge klarhet i frågan.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version