Nyheter

Hector McNeil bryter ny mark på ETF-marknaden

Publicerad

den

I Europa är det få personer som arbetar med passiva investeringar som inte vet vem Hector McNeil är. Han har varit ledande för den passiva revolutionen under de senaste 20 åren. et har varit allt från att hjälpa privatplacerare att kunna investera i guld att investera till att utforma ETF för kortvariga hedgefonder. Nu skakar den europeiska ETF-marknaden när Hector McNeil bryter ny mark på ETF-marknaden.

McNeil vill förenkla skapandet av passiva produkter för wannabe emittenter som saknar in-house expertis genom sin firma HANetf, en white label leverantör. Och han har en högprofilerad uppbackare: riskkapitalgruppen för Steve Cohs Point72 Asset Management LP. En talesman för företaget bekräftade investeringen, men nekade att kommentera ytterligare.

Under oktober lanserade McNeil företagets första erbjudande i Europa, EMQQ Emerging Markets and Ecommerce UCITS ETF. Denna börshandlade fond bygger på en amerikansk ETF med cirka 360 MUSD under förvaltning. EMQQ spårar ett index utvecklat av Big Tree Capital.

Höga ambitioner

”Vi kan få en fond på marknaden om 12 veckor”, säger McNeil. ”Vi känner att nästa våg av emission kommer att vara kapitalförvaltare som inte nödvändigtvis vill skapa en fullständig ETF-verksamhet för att konkurrera med iShares.” HANetf uppvaktar amerikanska och asiatiska emittenter som ännu inte har vågat sig in i Europa och inhemska förvaltare som saknar erfarenhet av passiv förvaltning.

Den globala börshandlade fondmarknaden väntas fortsätta växa

McNeil säger att det är ett experiment som kan släppa ETFer över alla gränser. Han baserar detta på åtgärder från andra sidan Atlanten. White-label hjälper till att stimulera exotiska produkter. Det kan vara börshandlade fonder som spårar allt från cannabisodlare, drönare till artificiell intelligens.

Liksom USA domineras Europa av BlackRock. Det är skrämmande stort för mindre spelare som vill rida på bommen. Globalt sett kommer industrin att växa med $ 1 biljoner i år. Navigering i flera länder, språk och skattesystem, liksom den administrativa bördan av MiFID II-regler som kräver att varje ETF-transaktion ska rapporteras, gynnar stora emittenter som kan erbjuda billiga produkter.

En white label lösning kan vara avgörande

För att få fotfäste på den konsoliderade marknaden bör en white label lösning vara avgörande för att hjälpa kapitalförvaltare att konkurrera, enligt McNeil.

Europas tre största emittenter – BlackRocks iShares, Xtrackers och Lyxor har över 500 miljarder dollar i tillgångar och 700 produkter att erbjuda. Det betyder att de har bredd och prissättning att avvärja de flesta konkurrenter.

Många av de gamla förvaltarna har djupa distributionsnät för sina fonder, som de kunde använda i stället för att förlita sig på företag som McNeils. Till skillnad från USA domineras Europas marknad av institutionella investerare som kan vara mindre benägna än sina detaljhandeln i Amerika för att investera i engångsfonder.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version