Nyheter

HANetf stänger ned fond för smart energi

Publicerad

den

HANetf stänger ned fond för smart energi, iClima smart energy ETF, efter att dess låga nivå av tillgångar under förvaltning (AUM) innebar att strategin var ”opraktisk och olämplig” att driva.

iClima Smart Energy UCITS ETF (DGEN), som lanserades för 18 månader sedan och har 4 miljoner USD i AUM, kommer att stänga den 16 januari 2023, sade gruppen i ett aktieägarmeddelande.

DGEN kommer att upphöra med handeln på sex börser från och med den 3 januari, med investerare som ges fram till den 9 januari för att lösa in sina aktier.

”Styrelsen har övervägt fondens lönsamhet och med hänsyn till de nuvarande nivåerna av tillgångar under förvaltning och aktieägarnas bästa har bestämt att det är ogenomförbart och olämpligt för fonden att fortsätta att fungera”, heter det.

Efter att ha lanserats i juni 2021 under namnet iClima Distributed Renewable Energy UCITS ETF, döptes DGEN om till iClima Smart Energy UCITS ETF (DGEN) i december 2021.

DGEN, som har en total kostnadskvot på 0,69 %, följer iClima Distributed Renewable Energy-index som drivs av Solactive och är 27,6 % lägre sedan starten.

Indexet syftar till att ge exponering mot mindre förnybart baserade distribuerade kraftkällor samt energilagringslösningar, smarta nät, mätinstrument och byggnadsenergihushållning.

White-label-emittenten har två andra ETF:er som fokuserar på alternativ energi, inklusive $11m Solar Energy UCITS ETF (TANN) och $4,9m HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero UCITS ETF (ZERO).

ETF-stängningar har påverkat flera andra emittenter under de senaste månaderna, med sådana som JP Morgan Asset Management, Goldman Sachs Asset Management, HSBC Asset Management och Tabula som alla har stängt ned börshandlade fonder nyligen.

Förra månaden stängde UniCredit sina två sista ETFer när de vek ut från den europeiska ETF-marknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version