Nyheter

HANetf stänger den åttonde fonden på sex månader

Publicerad

den

HANetf kommer att stänga den aktivt förvaltade Saturna ESG ETF efter att svårigheter att samla tillgångar gjorde det ”opraktiskt och olämpligt” att fortsätta sin verksamhet. Det är den den åttonde fonden på sex månader som förvaltaren lägger ned.

Saturna Sustainable ESG Equity HANzero UCITS ETF (SESG) lanserades i juli 2021 och samlade drygt 3 miljoner USD under förvaltning (AUM) på 19 månader.

Med upphörande den 31 mars kommer ETFens sista handelsdag att vara den 27 mars med investerare som ges till den 29 mars på sig att lösa in sina andelar. Återstående andelar i denna ETF kommer att stå inför tvångsinlösen, med alla intäkter tillbaka till investerarna senast den 18 april.

I ett uttalande sa HANetf: ”Styrelsen har övervägt fondens lönsamhet och, med hänsyn till nuvarande nivåer av AUM och aktieägarnas bästa, har bestämt att det är ogenomförbart och olämpligt för fonden att fortsätta att fungera.

”I enlighet med ICAV:s bolagsordning kan styrelsen säga upp en delfond om den aktuella delfondens nettotillgångsvärde är mindre än minimifondens storlek.”

SESG blir den åttonde fonden på HANetfs white-label ETF-plattform som stängts sedan augusti 2022. De andra stängningarna är:

SESG hade lägre AUM än emittentens andra stängning nyligen, 4m SOFT ETF, som innehöll fler tillgångar än 11 ETFer som fortfarande handlas på HANetfs plattform.

SESG var betydande som Europas första white-label aktiva ETF och även kontinentens första aktiva koldioxidkompenserade ESG ETF.

ETFen fanns också med i de modellportföljer som HANetf nyligen lanserade i samarbete med Algo-Chain, och hävdade en viktning på 19,8 % i ESG-tillväxtportföljen för klimatförändringar.

De fyra aktie-ETFer som hittills stängts av white-label-ETF-emittenten lanserades alla 2021 när de byggde ut sitt produktsortiment i takt med ett antal första för den europeiska ETF-marknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version