Nyheter

HANetf lanserar European Green Deal UCITS ETF på LSE och XETRA

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETFer för digitala tillgångar, har lanserat European Green Deal UCITS ETF (ASWA) på London Stock Exchange och Deutsche Börse XETRA.

ASWA, som följer Societe Generales SGI European Green Deal ESG Screened NTR Index, strävar efter att ge exponering för de företag som borde dra nytta av European Green Deal.

The European Green Deal är en landmärke ny ekonomisk strategi som lagts fram av Europeiska kommissionen, som syftar till att minska växthusgaserna med 55 procent till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050. Planen kräver mobilisering av 1 biljon euro i hållbara investeringar under nästa decennium, vilket motsvarar 30 procent av EUs budget (enligt den fleråriga budgetramen och nästa generations EU).

Utöver att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten i världen, förväntas avtalet skapa nya möjligheter för innovation, investeringar och jobb. Dessutom har alla 27 EU-medlemsstater förbundit sig till avtalet.

European Grean Deal UCITS ETF riktar sig till aktier, valda av Societe Generales analysavdelning, inom fyra nyckelsektorer som kan dra nytta av detta avtal:

  • Ren energi: EU har satt upp ett mål på 45 procent för produktion av förnybar energi till 2030 (upp från 22 procent 2021), vilket kräver betydande investeringar.
  • Hållbar mobilitet: 90 procent minskning av transportrelaterade utsläpp till 2050 behövs, med investeringar i järnväg, vätgas, elfordon och biobränslenyckel.
  • Bygg och renovering: EU-kommissionen vill fördubbla den nuvarande kostnaden för renovering av offentliga och privata byggnader, vilket förbättrar energieffektiviteten.
  • Cirkulär ekonomi: Potential för återvinnings- och avfallshanteringsföretag att dra nytta av det 70 procent avfallsåtervinningsmål som EU fastställt till 2030 (upp från 55 procent för närvarande).

Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att arbeta med Societe Generale för att lansera European Green Deal UCITS ETF (ASWA), som kommer att ge investerare ett sätt att få tillgång till de företag som kommer att vara central för Europas netto-noll-övergång. Societe Generale har varit bland europeiska ledare inom finanssektorn i över 150 år, och vi ser fram emot att arbeta med dem på ASWA. Denna börshandlade fond följer SGI European Green Deal ESG Screened NTR Index, med aktier valda av Societe Generales analysgrupp.

”Det europeiska gröna avtalet kommer att omforma EUs ekonomi under de kommande decennierna, eftersom medlemsländerna strävar efter att uppnå klimatneutralitet till 2050. Detta kommer att kräva avsevärda investeringar och bör främja tillväxten av företag som har en roll att spela i omställningen .”

Handla ASWA ETF

European Grean Deal UCITS ETF (ASWA) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
LSEGBPEUGD
XetraEURASWA

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version