Nyheter

Han tjänade 200 MUSD på pizza

Publicerad

den

Under många år var kanadensiska Boston Pizza en favorit hos svenska utdelningsinvesterare. Den månatliga utdelningen var något som många uppskattade. Att direktavkastningen dessutom är hög var inte heller något som svenska investerare hade något emot. När Covid-19 härjade som värst ställdes utdelningen in, och aktiekursen föll kraftigt. I denna artikel tittar vi på en investerare som tjänade 200 MUSD på pizza – på mindre än ett kvartal.

Miljardinvesteraren Bill Ackman tjänade 200 MUSD på pizza, på Domino’s Pizza-aktier under de senaste 14 veckorna. Ackmans fond, Pershing Square Capital Management, ägde drygt 2 miljoner Dominos aktier till ett värde av 749 miljoner dollar den 30 mars. Pizzakedjans aktiekurs har ökat med 31% sedan dess, vilket ökat värdet på Pershings andel till cirka 980 miljoner dollar – en vinst på cirka 230 miljoner dollar.

Pershing sålde sin andel på nästan 1% i Starbucks – värt 1,1 miljarder dollar i slutet av december 2021 för att finansiera investeringen i Dominos. Ackman och hans team började köpa pizzabolagets aktier efter att de sjönk i början av mars, avslöjade han vid ett Wall Street Journal-evenemang i maj.

”Vi har beundrat Domino’s i flera år, och det var bara aldrig tillräckligt billigt”, sa Ackman. ”Sedan i cirka fem minuter blev det billigt. Jag vet inte vem som sålde eller varför, men vi började köpa på cirka 330 dollar per aktie, och sedan rörde sig aktiekursen väldigt snabbt uppåt.”

Domino’s passar bra i Pershings portfölj. Företaget räknade 1,5 miljarder dollar i både Chipotle och Burger King-modern Restaurant Brands bland sina sju innehav i slutet av mars, och Ackmans tidigare satsningar på restauranger har gett resultat.

”Vi har aldrig förlorat pengar på att investera i ett restaurangföretag”, sa han till The Journal. Ackman tillade att han gillar Dominos eftersom företaget levererar sina egna pizzor och inte behöver ge en provision på varje beställning till DoorDash eller andra plattformar från tredje part. Det gör att företaget kan hålla sina priser låga och avvärja konkurrens, sade han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version