Nyheter

Guldpriset når högsta nivån på tjugo månader

Publicerad

den

Guldpriset når högsta nivån på 20 månader på onsdagen på 1 940 dollar, främst driven av den ryska invasionen av Ukraina. Det har varit betydande volatilitet sedan dess, men guldet svävar runt 1 900 dollar per troy ounce.

Guldpriset stiger ofta under tider av geopolitisk osäkerhet. Till exempel, efter dödandet av den iranske generalen Qasem Soleimani i början av 2020, nådde guldpriset nivåer som det inte hade sett sedan 2013.

Kriget i Ukraina har dock potential att vara mycket mer destabiliserande för finansmarknaderna.

Konflikten kan potentiellt eskalera och det är också strängheten i sanktionerna mot Ryssland. En ekonomisk historiker har beskrivit sanktionerna mot Ryssland som ”en deklaration om total finansiell krigföring mot Ryssland.”

Därför förväntas konflikten fortsätta att utöva betydande osäkerhet på aktie- och obligationsmarknaderna. Som en försäkringstillgång kommer guld till sin rätt i perioder av osäkerhet som denna.

Det finns också press på energimarknaderna och sannolikheten för avbrott i försörjningen. Högre energipriser var redan innan krigets utbrott den huvudsakliga drivkraften bakom inflationen i Europa. Energipriserna har en betydande vikt på nästan 10 procent i de europeiska harmoniserade konsumentprisindexen (HIKP). Därför kommer högre energipriser sannolikt att resultera i högre inflationkort och medellång sikt.

Det finns också risk för högre inflation genom jordbrukspriser. Ryssland och Ukraina står tillsammans för 27,9 procent av den globala veteexporten. Om det blir utbudsstörningar skulle det påverka priserna och därmed inflationen. Tillsammans med effekterna från energipriserna kan detta leda till ett betydande inflationstryck. Detta spelar in i den historiska användningen av guld som en säkring för inflation och även marknadsosäkerhet.

Ett sista sätt potentiell påverkan är på tillgången på guld i sig. Ryssland var världens näst största leverantör av guld 2021. Skulle de vara oförmögna eller ovilliga att exportera guld kan detta ha en negativ inverkan på tillgänglig tillgång och potentiellt påverka guldpriserna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version