Nyheter

Guldfonder ökar i popularitet när kapitalet söker en säker hamn

Publicerad

den

I takt med att priset på guld fortsätter över USD 2 000 har börshandlade fonder kommit att bli ett alltmer populärt val för investerare. Stigande guldpriser markerar mer än bara osäkerheten i makromarknaden och strävan efter relativ säkerhet i form av fysiska tillgångar, det speglar också den växande populariteten hos börshandlade fonder.

Inte alla har en lokal bullion-återförsäljare eller ett valv hemma för säker lagring, och även OTC-derivat kan vara OTT för många investerare i detaljhandeln.

Börshandlade fonder är ett tillgängligt sätt att investera på guldmarknaden

Dessutom har ETF: er aldrig varit mer populära för guldinvesterare – så mycket att en ETF, SPDR Gold Shares (NYSEARCA: GLD), nu är en av de största guldägarna i världen. GLD äger cirka 1 258 ton guld, med ädelmetaller i HSBC: s valv i London, vilket är mer än vad många centralbanker innehar.

Denna ETF äger mer guld än de japanska och indiska centralbankerna, motsvarande en tredjedel av vad USA har i Fort Knox. Den har 289 miljarder US-dollar i tillgångar och genererar cirka 275 miljoner US-dollar till State Street, vilket underlättar ETF tillsammans med World Gold Council.

Även om den är den största finns det många andra guldfonder på båda sidor om Atlanten. Och eftersom guldpriserna fortsätter att stiga är det osannolikt att deras popularitet kommer att avta i närtid.

Ett guldpris över 2000 USD per ounce

”Ett guldpris som överstiger 2 000 US $ per oz är stora nyheter”, säger Hector McNeil, VD för HANetf.

”Med tanke på de osäkra tiderna ekonomiskt och politiskt gör guld sitt jobb som en försäkringstillgång. Många marknadskommentatorer förutspår ytterligare höjningar av guldpriset, med Bank of America Merrill Lynch (BAML) som förväntar sig att det kommer att uppgå till 3 000 US-dollar per uns i början av 2022, vilket verkar uppnåbart med tanke på att den verkliga ekonomiska friktionen fortfarande är kvar verklig inverkan COVID-19 på världens ekonomi blir tydligare. ”

HANetf hanterar Royal Mints Physical Gold ETC (RMAU) som den här veckan såg sitt värde under förvaltning överstiga 350 miljoner US-dollar då guldpriset steg över 2000 USD.

McNeil beskrev RMAUs tillväxt som anmärkningsvärd med tanke på att den listades i februari. ”Detta visar verkligen att investerare inte bara vill ha en säker oas av guld utan också vill ha den säkerhet det hålls i förvar med en förvaringsinstitut med oöverträffad historia och som sitter utanför det finansiella systemet i motsats till ett bankvalv,” tillade han.

HANetf betonar att Royal Mint Physical Gold-produkten är unik bland andra på marknaden. Dess guldtackor kommer från London Bullion Market Association Responsible Gold Sourcing Program för att undvika konfliktfria guldtackor och att guldet hålls i förvar av The Royal Mint – inte en kommersiell bank.

Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RMAU) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna., till exempel Nordnet och Avanza .

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version