Nyheter

Guldfonder kommer att lida utan ESG-behörighet

Publicerad

den

Guldfonder som inte har stark ESG-behörighet kommer att förlora investerare till rivaler som fokuserar på ”ansvarsfulla och hållbara inköp”.

En ny undersökning från HANetf visade att 36 procent av investerarna förväntar sig en ”dramatisk” svängning mot guldfonder med starka ESG-meriter, medan 54 procent förutspår en liten svängning. Undersökningen, som intervjuade 100 institutionella investerare och förmögenhetsförvaltare ansvariga för 67,1 miljarder USD i AUM, fann att investerarnas fokus på var guld hämtas och utvinns förändras snabbt.

Cirka 80 procent av de tillfrågade investerarna rapporterade att de förväntar sig ett ökat fokus på ansvarsfull och hållbar guldbrytning under de kommande åren.

Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf, sa: ”Det är viktigt att guldinvesteringsinstrument som inte har starka ESG-behörighet möter att förlora pengar till de som är fokuserade på att säkerställa att guld utvinns på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

”Professionella investerare inser alltmer behovet av att fokusera på ESG i guldinvesteringar och kan också se affärsmässiga skäl för att göra det.”

McNeil pekade på HANetfs ansvarsfullt anskaffade fysiska guld ETC, som lanserades 2020, som delvis backas upp av återvunnet guld.

”Återvunnet guld är cirka 90 procent mindre kolintensivt än utvunnet guld och vår ESG-kontrollerade guldbrytning ETF hjälper till att uppmuntra en smutsig industri att bli grönare”, sa han.

”Vi ser fram emot att se guld- och guldinvesteringar fortsätta att anpassas till investerarnas värderingar och ESG-krav.”

Handla RM8U ETC

HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETC) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version