Nyheter

Guldfond fortsätter att sänka sin ESG-risk efter den senaste ombalanseringen

Publicerad

den

HANetf, Europas första oberoende white-label ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av tematiska ETFer och krypto- och råvaru-ETCer, är glada att kunna meddela att AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ZSG0) har fortsatt att minska sin Sustainalytics genomsnittliga ESG-risk.

Den 30 september startade AuAg Gold Mining UCITS ETF (ZSG0) sin kvartalsvisa ombalansering. Ombalanseringen slutfördes helt den 6 oktober. Indexet fick African Rainbow Minerals, med ett ESG-riskbetyg på 30,42, till indexet. Seabridge Gold, med ett ESG-riskbetyg på 30,98, exkluderades från indexet. Genom ombalanseringen sjönk fondens genomsnittliga ESG-riskpoäng till 23,89, lägre än tidigare (en lägre poäng är bättre). Detta markerade en fortsättning på att ETFens genomsnittliga ESG-riskpoäng föll med varje ombalansering.

ESGO strävar efter att erbjuda exponering mot en lika viktad korg av 25 ESG-screenade företag som är verksamma inom guldgruvindustrin. Gold Mining ETF följer Solactive AuAg ESG Gold Mining Index som fokuserar på företag som har låga ESG-riskegenskaper. Fonden använder Sustainalytics för att screena gruvuniversumet för deras ESG-referenser, och tillskriver ett riskpoäng baserat på deras resultat. Endast de 25 bästa företagen med lägst ESG-risk ingår i indexet.

Eric Strand, grundare av AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ESGO) kommenterade: ”Den senaste ombalanseringen har sett att den genomsnittliga ESG-poängen sjunkit igen – en lägre poäng är bättre. Den genomsnittliga poängen har sjunkit varje ombalanseringskvartal hittills. Detta på grund av det ökade fokuset på hållbar gruvdrift från bolagen i fonden. Vår ETF är unik när det gäller att ge exponering mot de bästa medlemmarna i guld- och ädelmetallgruvsektorn.

”En annan unik egenskap hos ESGO är dess likavikt. Detta hjälper till att undvika koncentrationsrisker. Sannolikheten att ha till exempel två bolag med en sammanlagd vikt på 25-35 procent är relativt hög i ett marknads-/vätskevägt index för en enskild sektor. Dessutom kan den eventuella undervikten av ett fåtal dominerande megaföretag också ge en fördelaktig avkastningsprofil på en tjurmarknad för guld- och guldgruvarbetare.”

Handla ZSG0 ETF

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF – Acc (ZSG0 ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version