Nyheter

Guatemala växer fram som en nyckelspelare inom palmoljeindustrin

Publicerad

den

Medan Indonesien, Malaysia och Thailand traditionellt har dominerat den globala palmoljemarknaden, har Guatemala växer fram som en nyckelspelare inom palmoljeindustrin. Landet har visat sig vara en aktör inom denna industri i Latinamerika. Guatemala är den största exportören i Latinamerika och den näst största producenten av palmolja. Det lilla latinamerikanska landet är samtidigt den tredje största exportören av palmolja i världen.

Palmoljeproduktionen i Guatemala har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan 2015 har både produktion och export nästan fördubblats. Den ökade produktionen av palmolja i Guatemala har emellertid inte lett till att hållbarheten har offras. Guatemala är den största producenten av certifierad hållbar palmolja i Latinamerika. 60 procent av palmoljan som produceras i Guatemala är Roundtable on Sustainable Palm Oil-certifierad (RSPO-certifierad).

Guatemala exporterar huvuddelen av sin palmolja till Europa, främst till Nederländerna. Palmolja exporteras i stor utsträckning från Guatemala till Europa eftersom den omfattas av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Centralamerika. Guatemala exporterar också en del av sin palmolja till Mexiko och till sina grannländer i Centralamerika.

Bland de högsta avkastningarna i världen

Guatemala har kunnat öka sin produktion och export av palmolja genom hög effektivitet i sina odlingsmetoder. Guatemalas palmoljeindustri producerar de högsta avkastningarna i världen. Enligt en guatemalansk palmodlare är landets avkastning hög på grund av ”Utmärkt genetik, bra urvalskriterier i plantskolor, bra näring, utmärkt solstrålning och bra nederbördsfördelning.”

Kommer palmolja att ta landareal från socker?

För närvarande har palmolja den fjärde största odlingsarealen i Guatemala. Med hög avkastning och ännu högre priser kan man förvänta sig att arealerna för palmoljeland i Guatemala kommer att öka i framtiden.

Cirka 80 procent av Guatemalas produktion av palmolja finns i den norra eller nordöstra delen av landet. Resterande 20 procent av produktionen i landet finns i södra delen av Guatemala. Större delen av sockerrörsproduktionen i Guatemala i den södra delen av landet. På grund av motsatta geografiska regioner förväntas palmolja tar någon areal från socker.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version