Nyheter

Varför GREK är en av de bästa landspecifika ETF:erna 2019

Publicerad

den

Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK), den enda börshandlade fonden som följer grekiska aktier. Denna ETF har stigit med nästan 38 procent hittills, vilket gör den enkelt till en av årets bäst presterande landsspecifika börshandlade fonder.

Den splittrade politiken och en ökning av det populistiska sentimentet drog sig till de grekiska marknaderna, men efter en begäran från vänster premiärminister Alexis Tsipras om att upplösa parlamentet, följt av ett planerat tidigt nationellt val, är den landrelaterade börshandlade fonden kraftig. Det finns dock andra anledningar till att grekiska tillhör Eurozonens mest imponerande artister.

”I slutet av andra kvartalet steg marknaderna med 40,4 procent, vilket gör det till det hittills bästa året för framväxande marknader (YTD), enligt Global X analys. ”Tillväxtprognoser beräknar en årlig BNP för 2019 på 2,4 procent, jämfört med 1,3 procent prognostiserat för ett bredare Europa. Det finns några andra positiva faktorer att tänka på, några som tyder på att den grekiska ekonomin visar legitima tecken på framsteg.”

”Det har också skett flera positiva marknadsutvecklingar i Grekland, som inkluderar fallande avkastning på dess 10-åriga statsobligationer och dess begäran om återbetalning av vissa dyrare IMF-lån (som har en årlig ränta på cirka 5 procent jämfört med den aktuella avkastningen på dess statsskuld som är mindre än 3 procent), säger Global X.

En lönsam saneringsinsats

Uppgifter visar att Greklands ansträngningar att städa upp det som en gång var en av Europas mest röriga statsbalanser lönar sig.

”Greklands starka avkastning på aktiemarknaden kom mitt i den pågående pressen att rensa upp osäkra fordringar från bankernas balansräkningar”, säger Global X. ”Som ett resultat leder finanserna till att vara den största positiva bidragsgivaren till resultatet under Q1 och Q2. Orsakerna till optimism i finansutrymmet inkluderar ökad likviditet i lokala finansinstitut, där banker nästan helt har återbetalat katastrofbistånd från Europeiska centralbanken (ECB), avkastning på tioårsåldern som en lägsta nivå och det grekiska finansministeriet lämna in en begäran i april om att göra tidiga återbetalningar till IMF. ”

Sektorn för finansiella tjänster är GREKs största sektorvikt på nästan 22 procent

”För en långvarig, positiv utveckling på längre sikt kommer banksektorn att kräva ytterligare förbättringar, som den fortsatta minskningen av nödlidande lån (NPL) och bistånd till banker som lindras av utestående skulder,” enligt Global X.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version