Nyheter

Goda nyheter för holländska aktier

Publicerad

den

Den landspecifika börshandlade fonden iShares MSCI Netherlands ETF (NYSEArca: EWN), som investerar i holländska aktier kan vara ett sätt att ta del av den starkare ekonomin i Holland. Standard & Poor’s har precis uppgraderat Hollands kreditbetyg till AAA från tidigare AA+. Detta bör vara goda nyheter för holländska aktier. Andra sätt att ta del av utvecklingen på den holländska aktiemarknaden är bredare börshandlade fonder som investerar över hela Europa, till exempel iShares MSCI EMU ETF (NYSEArca: EZU) eller SPDR EURO STOXX 50 (NYSEArca: FEZ).

EWN äger aktier i 48 olika företag, bland dessa många välkända namn som till exempel Unilever (NYSE: UNV) och ING Groep (NYSE: ING). Denna ETF har en tung vikt mot konsumtionssidan, 32,0 procent och finanssektorn, 21,3 procent. Den tredje största vikten har Industrials med 13,8 procent av denna börshandlade fonds kapital. Denna ETF är emellertid inte valutahedgad vilket inte alltid uppskattas av placerare som inte vill ta risk på euron.

Den ekonomiska återhämtningen i Holland är starkare än väntat och så även den prognostiserade tillväxten säger Standard & Poor’s, som under 2013 sänkte kreditbetyget för Holland till AA+. Orsaken var att Standard & Poor’s var oroliga för tillväxten. Kreditvärderingsinstituten Fitch och Moodys har emellertid hela tiden upprätthållit toppbetyg för Holland. Det nya kreditbetyget gör att Holland till medlem i en exklusiv klubb, tillsammans med Tyskland och Luxemburg är Holland de enda eurostaterna med högsta kreditbetyg av alla de tre största kreditvärderingsinstituten.

Nederländerna återvände till en ekonomisk expansion under 2014 efter det att ekonomin tyngdes av en lågkonjunktur på fastighetsmarknaden och den övergripande finansiella krisen. Ekonomin väntas växa med 2% i år och 2,4% 2016, enligt de nederländska centralplaneringsbyrån.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version