Nyheter

Global X konsoliderar sina nordiska ETFer

Publicerad

den

Global X för att slå ihop sin Global X FTSE Nordic Region ETF (GXF ETF) med sin Global X MSCI Norway ETF (NORW ETF) under fjärde kvartalet 2021. Var och en av dessa börshandlade fonder har drygt 40 miljoner dollar i AUM och tar ut 0,50% i avgifter så tillsammans: årliga bruttointäkter på 400 000 dollar från och med 19 augusti. Detta är sannolikt förklaringen till att Global X konsoliderar sina nordiska ETFer.

Fonden investerar minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper i FTSE Nordic 30 Index och i American Depositary Receipts (”ADRs”) och Global Depositary Receipts (”GDR”) baserat på värdepapperen i FTSE Nordic 30 Index. Fonden placerar också minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper i företag som är ekonomiskt knutna till Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Som en del av omorganisationen, som förväntas ske under det fjärde kalenderkvartalet 2021 och vara minst 60 dagar från datumet för detta tillägg, kommer fonden att byta namn till Global X MSCI Norway ETF och ändra 80% Policyer för följande:

Fonden investerar minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper i MSCI Norway IMI 25/50 Index och i amerikanska depåbevis (”ADR”) och globala depåbevis (”GDR”) baserat på värdepapper i MSCI Norge IMI 25/50 Index. Fonden investerar också minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper i företag som är ekonomiskt knutna till Norge.

Bland de tio största företagen i GXF ETF återfinns tre danska, fyra svenska och tre finska företag. Däremot inga företag från Norge. Å andra sidan, Global X har inga andra nordiska börshandlade fonder, så valet att slå samman dessa två ETFer till en är lätt.

Handla NORW ETF

Global X FTSE Norway 30 ETF (NYSEArca: NORW ETFär en amerikansk ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

För europeiska investerare finns andra, enklare val, till exempel DNB OBX ETF eller XACT OBX (UCITS ETF) som båda två kan handlas i Europa. Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version