Nyheter

GDJX ETF investerar i prospekteringsbolag som letar efter guld och silver

Publicerad

den

VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF (GDJX) investerar i värdepapper emitterade av globala producenter av guld och silver med övervägande medelstort och litet marknadsvärde. Denna ETF ger en exponering huvudsakligen för globala små och medelstora företag från guld- och silverbrytningsindustrin. Notera att detta är en UCITS-kompatibel ETF, vilket gör att den är tillgänglig för europeiska investerare. GDJX ETF rebalanseras varje kvartal. Den är ackumulerande och handlas i USD.

Ett innehav i denna ETF ger direkt tillgång till ett brett urval av företag under prospekterings- eller tidig guldbrytning. GDJX har en historiskt låg nivå av korrelation med traditionella tillgångsslag.

Mål och placeringsinriktning

Fondens investeringsmål är att, före avgifter och kostnader, följa kursen och avkastningen på MVIS Global Junior Gold Miners Index (”indexet”). För att sträva efter att uppnå investeringsmålet, är fondens policy att investera i en portfölj som består av aktier som så långt det är möjligt och praktiskt genomförbart utgörs av alla eller huvudsakligen alla värdepapper som ingår i indexet.

Indexet omfattar företag som genererar minst 50 procent av sina intäkter från (eller, i vissa fall, har minst 50 procent av sina tillgångar relaterade till) guldbrytning och/eller silverbrytning eller har gruvprojekt med en potential att generera minst 50 procent av sina intäkter från guld och/eller silver vid prospektering. Sådana företag kan omfatta mindre företag och utländska emittenter.

Vid varje kvartalsrapport begränsar indexet den maximala viktningen för en enskild aktie till 8 procent. Fonden kan ingå återköps- och aktieutlåningsavtal enligt villkoren och begränsningarna som fastslagits av Centralbanken i effektivt portföljförvaltningssyfte.

Fonden använder sig av en ”passiv” indexerings- och investeringsmetod och försöker efterlikna investeringsprestandan i indexet genom att investera i en portfölj med värdepapper som på det stora hela replikerar indexet. Investeringsförvaltaren granskar regelbundet hur nära fonden följer denna bana.

Handla GDJX ETF

VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF (GDJX) handlas på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet, Avanza eller DEGIRO,

Största innehav

NamnKortnamn
NORTHERN STAR RESOURCES LTDNST AU
PAN AMERICAN SILVER CORPPAAS US
GOLD FIELDS LTDGFI US
YAMANA GOLD INCAUY US
EVOLUTION MINING LTDEVN AU
B2GOLD CORPBTG US
SSR MINING INCSSRM US
FIRST MAJESTIC SILVER CORPAG US
ALAMOS GOLD INCAGI US
HECLA MINING COHL US

Geografisk fördelning

LandVikt (%)
Kanada45,45
Australien21,71
Sydafrika7,60
USA4,10
Brasilien3,83
Peru2,44
Turkiet2,32
Elfenbenskusten1,95
Indonesien1,85
Mexiko1,81
Kyrgyzstan1,43
Storbrittanien1,26
Egypten1,20
Burkina Faso1,19
Kina0,93
Ryssland0,87

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version