Nyheter

Fyra ETFer för riskvilliga

Publicerad

den

Fyra ETFer för riskvilliga. I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Fyra ETFer för den riskvillige. Artikeln publicerades ursprungligen i februari 2011.

Fonder Placera i PIIGS-länderna om du tror på en återhämtning i Europa. Med ETF:er är utbudet stort. Här är fyra intressanta ETF:er för den riskvilliga, skriver ETF-analytikern Stephan Agerman.

De flesta har numera hört talas om uttrycket PIIGS. Det är en förkortning för de problemdrabbade länderna Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien.

Samtliga dessa länder har drabbats hårt av den senaste finanskrisen och under 2010 var PIIGS-ländernas nationella index bland de sämsta i världen.

Grekland (ATHEX20) gick i fjol -48 procent omräknat i svenska kronor, Spanien (IBEX35) -27 procent, Italien (FTSE MIB) -24 procent, Portugal (PSI20) -21 procent och Irland (ISEQ20) -13 procent.

Detta kan jämföras med Stockholmsbörsen som gick upp med cirka 21 procent under samma period.

Men det finns hopp. Den Europeiska centralbanken (ECB) och ledande politiker har varit tydliga i sina uttalanden kring bland annat situationen i Grekland. Tillsammans med Internationella valutafonden (IMF) har ECB agerat kraftfullt med stora stödpaket till Grekland och Irland.

Detta har fått de som tidigare spekulerat i en kollaps av euron och EMU-samarbetet att ge vika.

Det kommer att ta lång tid innan den finansiella situationen är återställd i dessa länder och resan blir skakig. Men frågan är om investerare handlat ner dessa länder för mycket?

Har den ökade globaliseringen bland framför allt storbolagen i PIIGS-länderna minskat beroendet av den nationella marknaden? Med ETF:er kan du i förhållande till dagens fondutbud välja enskilda länder eller sätta ihop din egen PIIGS-portfölj. Här presenteras mer information om de utvalda länderna och dess ETF:er.

Italien

Det största PIIGS-landet sett utifrån antal invånare med 58 miljoner invånare. Real BNP förväntas växa med 1 procent under 2011. Största sektorerna i MSCI Italien är bank & finans (30%), energi (28%) och utiliteter (17%).

Grekland

IMF:s bedömning är att den grekiska ekonomin ska stabiliseras under 2011. Förväntningarna är dock en fortsatt krympande ekonomi, -2,6 procent för 2011. Hittills har Grekland lyckats leverera i enlighet med den plan som fastställts av långivarna ECB och IMF.

Nästa avstämning är i maj 2011 och visar den på en fortsatt förbättring kan Grekland bli en vinnare. Största sektorerna i MSCI Grekland är bank & finans (55%), dagligvaror (18%), sällanköpsvaror (14%).

Spanien

Spanien har den högsta arbetslösheten bland PIIGS-länderna på 20 procent. Real BNP förväntas växa med måttliga 0,6 procent under 2011. Största sektorerna i MSCI Spanien är bank & finans (42%), telekom (19%) och utiliteter (14%).

Vad ska man köpa?

I år har det varit stora investeringsinflöden till den europeiska banksektorn. En fortsättning på denna trend talar för länder med en tung vikt mot bank & finanssektorn, som Grekland och Spanien.

Själv tycker jag att Greklands-ETF:en är den mest intressanta då landet drabbades hårdast av nedgången i fjol.

Dessutom har det förvaltade kapitalet vuxit kraftigt sedan årsskiftet och trenden verkar vara fortsatt positiv. Portugal- och Irlands-ETF:erna har valts bort då de inte uppfyller alla mina minimikriterier till exempel avseende förvaltat kapital och likviditet.

Spanien-ETF:en EWP är det största instrumentet sett utifrån förvaltat kapital. EWP har innehav i ett flertal stora globala bolag som Telefonica och Inditex. Denna ETF sätter jag på bevakning då instrumentet pendlar kring sina 50- och 200-dagars glidande medelvärden.

Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se

Fyra ETFer för riskvilliga

ETFTickerIndexAvgiftValuta
iShares MSCI Spain Index FundEWPMSCI Spain index0,54USD
iShares MSCI Italy Index FundEWIMSCI Italy index0,54USD
db x-trackers S&P/MIB Index ETFDBXIS&P/MIB index0,36EUR
Lyxor ETF MSCI GreeceLYMHMSCI Greece0,45EUR

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version