Nyheter

FXE ETF för den som tror att euron går bättre än dollar

Publicerad

den

Invesco CurrencyShares® Euro Trust (FXE ETF) är utformad för att spåra priset på euron och handlas under kortnamnet FXE. Euron är valutan i 19 EU-länder. Fonden balanseras om kvartalsvis. CurrencyShares Euro Trust ETF, som handlas på NYSEArca, kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,40 procent.

FXE spårar värdeförändringarna på euron i förhållande till den amerikanska dollarn.

FXE Factset Analytics Insight

FXE tillåter investerare att få tillgång till euron med innehav av fysiska euro på ett inlåningskonto. Denna enkla struktur gör det möjligt för fonden att noggrant följa avistakursen euro/US-dollar. Ändå är det värt att notera att: 1) utdelningar och aktieförsäljning av FXE alltid beskattas som vanlig inkomst, så en ökning av innehavskostnaden bör förväntas, och 2) fondens fysiska insättningar på euro är oförsäkrade, så det medför betalningsrisken av dess förvaringsinstitut, JPMorgan. Dessutom är en annan sak att notera på FXE att den inte levererar dagslåneräntan som dess referensindex gör.

Fondsammanfattning

Investeringen strävar efter att spegla priset i USD för euron. Aktierna är avsedda att ge institutionella och icke-professionella investerare ett enkelt, kostnadseffektivt sätt att erhålla investeringsfördelar som liknar dem med att inneha euro.

Risker

CurrencyShares är föremål för risker som liknar dem för aktier och kanske inte är lämpliga för alla investerare. Aktiernas värde relaterar direkt till värdet på euron som fonden innehar. Fluktuationer i priset på euron kan väsentligt och negativt påverka värdet på andelarna.

Euro/USD-växelkursen, liksom utländska växelkurser i allmänhet, kan vara volatil och svår att förutsäga. Denna volatilitet kan väsentligt och negativt påverka andelarnas resultat. Investeringar i valutarelaterade produkter är föremål för många faktorer som bidrar till eller ökar volatiliteten, såsom nationella skuldnivåer och handelsunderskott, förändringar i inhemska och utländska räntor och investerares förväntningar på räntor, valutakurser och globala eller regionala politiska, ekonomiska eller finansiella händelser och situationer.

Om räntan som tjänats in av stiftelsen inte överstiger stiftelsens kostnader, kommer förvaltaren att ta ut euro från stiftelsen för att betala dessa överskjutande kostnader, vilket kommer att minska beloppet i euro som representeras av varje andel på löpande basis och kan resultera i negativa skattekonsekvenser för Aktieägare.

Räntan som betalas av förvaringsinstitutet, om någon, kanske inte är den bästa tillgängliga räntan. Om sponsorn bedömer att räntan är otillräcklig, är dess enda utväg att ta bort depån och avsluta insättningskontona.

Om fonden ådrar sig utgifter i USD, skulle stiftelsen vara skyldig att sälja euro för att betala dessa utgifter. Försäljningen av Trustens euro för att betala utgifter i USD vid en tidpunkt med låga europriser kan påverka värdet på andelarna negativt.

En betydande försäljning av euro från den officiella sektorn kan påverka en investering i aktierna negativt.

Handla FXE

Invesco CurrencyShares Euro Currency Trust (FXE ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i FXE ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Invesco CurrencyShares Euro Currency Trust (FXE ETF) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version