Nyheter

Fundamenta stödjer kopparpriset

Publicerad

den

Kopparpriset och de börshandlade fonder som ger exponering mot denna basmetall, klättrade på fredagen. Detta efter ökande förväntningar på stark efterfrågan från den största konsumenten Kina, tillsammans med historiskt låga lager.

På onsdagen steg United States Copper Index Fund (NYSEARCA: CPER) med 3,1 procent. iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC) steg 2,4 procent. Dessutom ökade Global X Copper Miners ETF (NYSEARCA: COPX), som tar en mer fokuserad inställning till koppargruvor med 1,4 procent. Under tiden steg Comex kopparterminer med 3,2 procent till 3,0695 dollar per pound.

Saxo Banks analytiker Ole Hansen hävdade att en solid återhämtning i efterfrågan från Kina stödde basmetallen, rapporterar Reuters. ”Ur ett tekniskt perspektiv är supporten i uppåtgående trend strax över $ 6 500,” berättade Hansen för Reuters.

Oro för en potentiell press

Under tiden var några oroliga för en potentiell press på utbudet på kopparmarknaden, med börslager som sjönk till sin lägsta nivå på över ett decennium, eftersom den kinesiska efterfrågan är hög. Till exempel är Londons Metal Exchange lager på de lägsta nivåerna på nästan 15 år. Det är bara tillräckligt för att hålla användarna lite mer än en dag, medan lagernivåerna för ett år sedan skulle ha varat fem.

Red Kite Capital Management LLP-fondförvaltare George Daniel varnade för att marknaden börjar visa likheter med början av 2000-talet när en kinesisk köptur minskade världens leverans av koppar och priser som steg till rekordhöjder, rapporterar Bloomberg.

Kinas Caixin-tillverkningsindex för inköpschefer för augusti nådde sin högsta nivå sedan januari 2011. Samtidigt ökade kopparefterfrågan när fabrikerna slog ut bilar, hushållsapparater, smartphones och elkablar.

”Den här gången har det varit annorlunda för att Kina har sugit upp allt”, berättade Daniel för Bloomberg. ”Det känns som att vi kommer in i en period där det inte finns någon koppar .”

Dessutom ser långvariga makroinvesterare koppar i ett mer gynnsamt ljus och argumenterar för att tillgången ska hålla uppe i en miljö med en fallande dollar och stigande inflation för att ge ytterligare motvind för priserna.

”Allt fungerar för kopparpriset just nu”, tillade Daniel.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version