Nyheter

Fundamenta kommer göra att uranpriserna förblir höga

Publicerad

den

Uranpriserna backade under mars månad, men marknadsexperter förutser mer styrka framöver tack vare stärkta marknadsfundamentala faktorer.

”U3O8 uran spotpriset sjönk något från 50,85 till 50,70 dollar i mars och är fortfarande uppe med 4,93 procent från och med den 31 mars 2023, vilket visar styrka i förhållande till andra råvaror, som sjönk med 6,47 procent YTD (mätt av BCOM Index). På längre sikt har uran visat ännu större motståndskraft inom råvaruutrymmet”, konstaterade en Sprott Uranium Report.

Med den globala övergången till alternativa energikällor fortsätter uran att vara ett alternativ eftersom kärnkraft får mer hänsyn. Uran erbjuder investerare en möjlighet att fånga denna tillväxtpotential samt ett diversifieringsverktyg för exponering mot icke-korrelerade tillgångar.

”Vi tror att uranmarknadens fundamentala faktorer, som är de mest positiva på över ett decennium, kommer att fortsätta att stödja uranpriserna”, tillade rapporten. ”Fysiskt uran, som visar låg korrelation till andra stora tillgångsklasser, visar också låg historisk korrelation till andra råvaror.”

Få exponering mot uransektorn

En biprodukt av de högre uranpriserna kommer att vara spridningseffekten till gruvföretag. Detta ger investerare en möjlighet att kapitalisera på gruvbolag som borde se ökad produktion i takt med att efterfrågan fortsätter att stärkas.

”Urans styrka, som har ökat avsevärt under de senaste åren, fortsätter att stimulera produktionen”, tillade rapporten ytterligare.

Med tanke på detta är en börshandlad fond (ETF) värd att notera Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U308), som investerar i globala företag som bryter, utvecklar och producerar uran samt de företag som inneha fysiskt uran eller uran royalties. Utvalda företag ägnar minst 50 % av tillgångarna till affärsverksamhet kopplad till uran.

Olika innehav i olika länder lämpar sig ytterligare för diversifiering av fonden. Majoriteten av fonden är allokerad till Kanada, men den inkluderar andra länder, såsom Kazakstan, Australien och USA – denna globala exponering är relevant för att få uranexponering, särskilt med fler regeringar runt om i världen som ser till kärnkraft som ett genomförbart alternativ.

”Energiomställningsrörelsen är strukturell och vi tror att kärnenergi är en avgörande lösning för att minska koldioxidutsläppen i den globala energiförsörjningen”, sa Sprott-rapporten. ”Ett växande globalt erkännande av regeringar, katalyserat av behovet av större energisäkerhet, kommer sannolikt att fortsätta att vara ett dominerande tema.”


Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version