Nyheter

Franklin Templeton lanserar Paris-justerad klimatfond med fokus på tillväxtmarknader

Publicerad

den

Franklin Templeton har utökat sitt Paris-Aligned Benchmark (PAB) klimatsortiment med lanseringen av en ETF med fokus på tillväxtmarknader. Franklin MSCI Emerging Markets Paris Aligned Climate UCUTS ETF (FVEM) kommer att noteras på Deutsche Boerse den 10 mars följt av Borsa Italiana och London Stock Exchange den 14 mars. ETFen har en total kostnadskvot (TER) på 0,18 procent.

FVEM följer MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index som för närvarande erbjuder exponering mot 433 stora och medelstora aktier på 24 tillväxtmarknader som hjälper till att övergå till en ekonomi med nettonoll.

I linje med målen för avkarbonisering av klimatavtalet i Paris kommer ETF att ha som mål en 50 % minskning av kolintensiteten jämfört med moderindexet samt en minskning av kolintensiteten med 10 % per år för att nå målet på 1,5C. Enligt EU-kommissionen kommer ytterligare 180 miljarder euro att behövas årligen för att nå målet till 2050.

FVEM kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för global indexportföljförvaltning och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare på Franklin Templeton.

ETFen är märkt artikel 8 enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Franklins befintliga PAB-sortiment:

• Franklin Templeton S&P 500 Paris Aligned Climate UCITS ETF (FLX5)
• Franklin Templeton MSCI China Paris Aligned UCITS ETF (FVCH)
• Franklin Templeton STOXX Europe 600 Paris Aligned UCITS ETF (FLXP)

Caroline Baron, chef för ETF-distribution vid EMEA, Franklin Templeton, sa: ”Genom att ge tillgång till distinkta möjligheter på tillväxtmarknader till en konkurrenskraftig avgift, minskar denna ETF exponeringen för klimatrisk genom att investera i företag som tillhandahåller lösningar för att mildra klimatförändringar såväl som de som förbättrar deras motståndskraft mot dess konsekvenser, vilket ger dem en långsiktig konkurrensfördel.”

Rafaelle Lennox, chef för UCITS ETF-produktstrategi på Franklin Templeton, tillade: ”Med denna ETF som följer MSCI Emerging Market Climate Paris Aligned-index kommer våra investerare att kunna anpassa sina kärnaktieinnehav på tillväxtmarknader till Paris Climate Agreement, och därmed minska deras exponering för risker för klimatförändringar samt fånga möjligheter relaterade till lågkoldioxidomställning.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version