Nyheter

Försvarsutgifter når rekordnivåer

Publicerad

den

Den 4 juli 2023 lanseras HANetf Future of Defense UCITS ETF (NATO) på London Stock Exchange. NATO tillåter investerare att få exponering mot globala företag som genererar intäkter från NATO och icke-NATO-allierade cyberförsvars- och försvarsutgifter.

Rysslands invasion av Ukraina visade att eran efter kalla kriget är över. Länder vaknar nu upp till sina potentiella säkerhetssårbarheter, vare sig det gäller militär hårdvara eller cyberförsvar.

År 2022 uppfyllde endast sju av Natos dåvarande 30 medlemmar det militärutgiftsmål på två procent av BNP som Nato hade satt upp. Men med krig som bryter ut i Europa och spänningar som ökar på andra håll, tar nu NATO-medlemmarna sina försvarsutgifter på allvar. Målet på två procent talas nu om som ”ett golv inte ett tak.” Samtidigt omvärderar investerare som tidigare undvikit att investera i försvarssektorn på grund av ESG-oro. För ett växande antal investerare bör företag som är involverade i att utveckla och producera medel för länder att försvara sig mot angripande stater inte möta automatisk utestängning.

HANetf Future Defence ETF (NATO) kommer initialt att handlas på London Stock Exchange den 4 juli 2023, men det är sannolikt att denna börshandlade fond kommer att börja handlas även på tyska Xetra inom kort. Det betyder att det kommer att gå att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version