Nyheter

Förmögenhetsöverföring från bolagen till aktieägarna

Publicerad

den

Förmögenhetsöverföring från bolagen till aktieägarna Företagen ger tillbaka pengar till sina aktieägare. Just nu pågår det en enorm förmögenhetsöverföring från bolagen till aktieägarna i form av utdelningar och aktieåterköp i USA. Aktieägarnas avkastning blir rekordhög som följd av dessa förmögenhetsöverföringar. Ett sätt som en svensk investerare kan dra fördel av detta är att investera i de börshandlade fonder som har aktieåterköp och utdelningar som teman. Dessa ETFer investerar således i företag med hög utdelning och sådana bolag som återköper sina egna aktier.

Återförde 900 miljarder dollar

Under 2014 återförde de företag som ingår i S&P 500 indexet rekordsumman 900 miljarder dollar, i form av aktieåterköp och utdelningar, till sina aktieägare. Det tidigare rekordet 846 miljarder dollar noterades 2007. Under 2013 återfördes 787 miljarder dollar till aktieägarna. Samma sak gäller på Stockholmsbörsen, i år får de svenska aktieägarna dela på 180 miljarder kronor, en ökning med 20 procent jämfört med 2014. Det historiskt låga ränteläget gör utdelningar till hårdvaluta för aktieägarna. Det ser onekligen ut som temat kommer att fortsätta vara direktavkastning de kommande åren.

I USA där det är vanligt att företagen lämnar utdelningar varje kvartal, förde företagen över rekordstora 92,8 miljarder dollar till sina ägare under det senaste kvartalet. Samtidigt sker återköp i stora mängder från de stora företagen. Investerare som är intresserade av att dra fördel av de stora aktieåterköpen har ett par olika alternativ att välja mellan, det finns flera olika börshandlade fonder som har detta tema.

PKW köper aktier i företag som återköper egna aktier

Till exempel PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW) som investerar i amerikanska företag som har haft en nettominskning av utestående aktier med fem procent eller mer över under den senaste tolvmånadersperioden. Ett annat alternativ är TrimTabs Float Shrink ETF (NYSEArca TTFS) och Cambria Shareholder Yield ETF (NYSEArca: SYLD) som båda är ETFer som investerar i företag som återför kapital till aktieägarna genom aktieåterköp.

ETF investerare kan också välja att investera i företag som konsekvent har ökat utdelning under åren. Till exempel, Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca:VIG) spårar amerikanska aktier som ökat utdelning regelbundet under minst 10 år i rad. Ett annat alternativ är Schwab US Dividend Equity ETF (NYSEArca: SCHD) som investerar i företag som ökat utdelningarna i minst tio år i följd. SPDR S&P Dividend ETF (NYSEArca: SDY) inte att förväxla med SPY, investerar endast i företag som ökat utdelningen under 20 år i följd. The S&P 500 Dividend Aristocrats Index, ett index som endast omfattar företag som ökat sin utdelning under 25 år i följd, fungerar som riktmärke för den populära ProShares S&P 500 Aristocrats ETF (NYSEArca: NOBL).

Börshandlade fonder med fokus på förmögenhetsöverföring, det vill säga aktieåterköp och utdelningar har utvecklats väl historiskt. De tenderar att överträffa de bredare aktieindexen som fungerar som riktmärken för de stora börserna

Under 2014 steg PKW med 17,6 procent, TTFS avancerade med 18,7 procent och NOBL med 19,7procent. SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY) ökade 16,3% under samma period.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version