Nyheter

Fordonssektorns efterfrågan på platina når sin högsta nivå sedan 2017

Publicerad

den

Ett platinaunderskott på över en miljon troy ounce prognostiseras för 2023. En stark tillväxt i fordonssektorns efterfrågan ligger bakom det ökande underskottet. Den industriella efterfrågan som har vuxit till rekordnivåer, är oförändrad vilket skapar ett underskott.

Fordonsefterfrågan förväntas nå 3 283 koz platina 2023, en ökning med 13 procent jämfört med 2022. Det är den högsta nivån sedan 2017. Medan fordonsefterfrågan på platina fortsätter att drivas främst av platina-mot-palladium-substitution, som förväntas nå 615 koz 2023, har efterfrågan också fått ett uppsving från en tillväxt som är högre än väntat i fordonssektorn under den andra kvartal 2023.

Den ökade tillväxten beror på att effekterna av halvledarbristen och andra utmaningar i försörjningskedjan som bilindustrin upplevt på grund av pandemin.

Under kvartalet ökade produktionen av lätta fordon (LDV) med 14 procent jämfört med föregående år, medan produktionen av tunga fordon (HDV) förbättrades med 18 procent. Trots utmanande makroekonomiska förhållanden översteg efterfrågan på nya fordon utbudet, vilket stödde en högre produktionstakt.

Regional översikt över platina

I Nordamerika förbättrades fordonsproduktionen med 15 procent på årsbasis under andra kvartalet. Efterfrågan i regionen förbättrades på grund av en större andel hybridfordon.

I Europa steg efterfrågan på platinautrustade bilar med 11 procent på grund av en förstärkning av LDV-produktionen som också ökade med 11 procent jämfört med föregående år. Även om Europa är en av de ledande geografierna för införande av batteridrivna elfordon, innehåller cirka nittio procent av efterbehandlingssystem i de sålda fordonen fortfarande platina.

Fordonsefterfrågan på platina i Kina ökade under kvartalet med 60 procent. Detta berodde till stor del på implementeringen av China IV för icke-vägfordon, såväl som HDV-segmentet, där produktionen återhämtade sig med 64 procent, medan LDV-produktionen ökade med 17 procent. Dessutom har det fulla genomförandet av China VIb, som trädde i kraft den 1 juli 2023, haft inverkan.

Dessa utsläppsregler har sett att Kina förbjuder produktion, import och försäljning av lastbilar och bussar som inte uppfyller den nya standarden, trots vissa försök att fördröja implementeringen till 2024. En fjärde faktor som stärkte den kinesiska efterfrågan på platina var den ökade substitutionen av platina för palladium i avgasbehandlingssystem.

Japans LDV-produktion av bensin- och dieselbilar ökade med 20 procent jämfört med samma kvartal 2022, som påverkades hårt av halvledarbrist. Samtidigt ökade HDV-produktionen med måttligare sex procent.

Dessa högre produktionshastigheter stödde en 29 procentig ökning av efterfrågan på platinautrustade bilar jämfört med föregående år. På andra håll förbättrades också produktionen med 11 procent jämfört med föregående år, vilket resulterade i en ytterligare ökning av efterfrågan på platina.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version